Malo verovatan samit Bajden-Putin u Beogradu 1Foto: EPA-EFE/ ERIN SCOTT POOL; Foto: EPA-EFE/ ALEXEI DRUZHININ SPUTNIK KREMLIN POOL

Administracija američkog predstavnika Džozefa Bajdena nije razmatrala Beograd kao moguće mesto njegovog susreta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, i bilo bi veliko iznenađenje kada bi njihov izbor „pao“ baš na ovaj grad, kaže za Danas nezvanično izvor iz diplomatskih krugova u Vašingtonu, komentarišući tvrdnje koje su se ovih dana pojavile u prorežimskim tabloidima u Srbiji.

Naš sagovornik napominje da ni srpske vlasti, predvođene predsednikom Aleksandrom Vučićem, nisu „za sada“ uputile nikakav predlog da se takav samit održi u prestonici Srbije, ali ne isključuju mogućnost da će se to desiti narednih dana.

„Nedavno izabrani predsednik SAD još nije kompletirao tim koji će se baviti odnosima sa Zapadnim Balkanom, uključujući Srbiju, ali znajući velike ambicije koje ima Vučić, odnosno njegovu sklonost ka samopromociji, očekuje se da će predsednik Srbije pokušati da kandiduje Beograd kao mesto sastanka Bajdena i Putina. Ako bi Vučić ugostio dvojicu zvaničnika najvišeg ranga, i on lično i Srbija bi bili promovisani kao priznat partner i Vašingtonu i Moskvi, i bili bi stavljeni na mapu zemalja gde se kroji svetska politika“, preciziraju diplomate.

Podsetimo, u nedavnom telefonskom razgovoru, Bajden je pozvao Putina da se susretnu u „trećoj zemlji“. Takav poziv došao je u trenutku jačanja tenzija između Rusije i Ukrajine, koja je saveznik Vašingtona. Kremlj je saopštio da je „suviše rano“ da se „opipljivo razgovara“ o predlogu američkog predsednika.

Naši izvori tvrde da ono što bi moglo da „kandiduje i preporuči“ Beograd kao mesto navedenog susreta jeste činjenica da je Srbija vojno neutralna država, i da ima dobre odnose i sa Rusijom i sa Amerikom, iako je, smatra se, trenutno bliža „ruskoj sferi uticaja jer nije prošle godine napredovala na putu ka Evropskoj uniji, a nije ni pronađeno rešenje za kosovsko pitanje“.

Istovremeno, diplomate potvrđuju tvrdnje da se razmatra mogućnost da Beč ili Helsinki „ugoste“ Bajdena i Putina, ali ističu da bi u „očima Putinove administracije Srbija bila poželjnija destinacija jer su Austrija i Finska članice NATO i EU, sa kojima je Moskva poslednjih godina u zategnutim odnosima“.

Na kraju, kao moguća „tačka“ samita navodi se Singapur, azijska država-grad koja je stekla dobru reputaciju uspešnom borbom protiv korona virusa, ali koja ima autoritarnu vlast.

Govoreći o eventualnom sastanku predsednika Amerike i Rusije u našoj zemlji, Igor Novaković, istraživač Saveta za inkluzivno upravljanje, ukazuje da je „još pre par godina, kada je počela ukrajinska kriza, bilo govorkanja da bi Beograd mogao da bude izabran za takav susret“.

– Mislim da zavisi od dosta faktora, između ostalog i od toga da li je naša strana ponudila tako nešto SAD i Rusiji. Moj sveukupni utisak je da do toga ipak neće doći, i da bi pre bila odabrana država koja nema teritorijalni problem, u koji su umesane obe strane. Ali, ko zna, možda su tu još neki faktori u igri, poručuje Novaković.

Ovih dana podsetimo, u više dnevnih tabloida u Srbiji, bliskih režimu, najavljuje se mogućnost da do susreta Bajdena i Putina dođe baš u našoj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari