Moldvai: Neinformisanost je prepreka 1

Ukoliko uopšte možemo govoriti o nekim uspesima Vlade Srbije u prethodnom periodu, to je Vučićev iskorak ka pomirenju sa susedim – kaže za Danas Tibor Moldvai, programski koordinator Instituta za evropske poslove

Vidne su posete i sastanci sa zvaničnicima Hrvatske, BIH i Albanije. Međutim, posete zvaničnika iz regiona nisu dovoljne same po sebi. One moraju rezultirati i efektnim rezultatima posle poseta, a ne kao u slučaju sastanka sa predsednicom Hrvatske, da on bude puka formalnost, a da zatim izjave ostalih aktera u političkom životu koje su dolazile sa obe strane naruše i tako krhke pokušaje uspostavljanja odnosa na višem nivou, dodaje Moldavi komentarišući srpsko-albanske odnose u svetlu najavljene posete premijera Albanije Edija Rame Srbiji i nedavnih izjava predsednika srpske vlade Aleksandra Vučića o potrebi unapređenja veza Srba i Albanaca.

Naš sagovornik ističe da su posete koje su imali Vučić i Rama pozdravljene i od strane evropskih zvaničnika, a razgovori sa albanskim premijerom u Nišu mogu doneti konkretne projekte, „pre svega dugo najavljivani autoput Niš-Merdare Priština“.

„Čini se da su odnosi između Vlada Srbije i Albanije mnogo bolji uprkos nekada problematičnim izjavama političara, nego između građana ove dve države. Kao glavnu prepreku vidim pre svega neinformisanost i nepoznavanje između Srba i Albanaca“, ukazuje Moldvai.

Tibor Moldvai navodi da prema istraživanju koje je sproveo Institut za evropske poslove, od šest država koje građani Srbije percipiraju kao najveće neprijatelje Srbiji „tri su države iz regiona, na prvom mestu Hrvatska, na trećem Albanija, a na šestom Bosna i Hercegovina“. „Kao što vidimo, ovde je Hrvatska zamenila Albaniju, dok je ona pala na treće mesto u odnosu na prethodna istraživanja“, precizira sagovornik Danasa.

Podsetimo, premijer Vučić izjavio je da će ekonomski razvoj i investicije u regionu biti glavna tema razgovora sa albanskim premijerom u Nišu u oktobru.  On je naglasio da je veoma važno da Srbija i Albanija zajedno rade na ekonomskim projektima koji će spojiti dve države i dva naroda.

„Takvi projekti biće od koristi građanima obe države“, ocenio je Vučić i istakao da je Srbija spremna za saradnju. Premijer Srbije je naveo da nisu tačne spekulacije pojedinih medija i portala da će u Nišu biti održana zajednička sednica vlada Srbije i Albanije, ali je napomenuo da će u Niš doći i preduzetnici, jer je cilj susreta jačanje privredne saradnje i „da što više albanskih firmi trguje sa našim kompanijama“.

Promocija Ramine knjige

Kako je Danas prvi pisao, Edi Rama posetiće Beograd 13. oktobra, kada će biti promovisana njegova knjiga „Žrtveno jagnje“ („Kurban“) na srpskom jeziku. Takođe, on će učestvovati na Beogradskom bezbednosnom forumu, koji se u prestonici Srbije održava od 12. do 14. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari