Mustafa: Razmena teritorija produbljuje problem sa Srbijom 1Isa Mustafa Foto: wikipedia

Predsednik Demokratske partije Kosova, Isa Mustafa, izjavio je da pomeranje granica predstavlja kršenje državnosti Kosova. Po njegovim rečima, Kosovo je u najvećem riziku od proglašenja nezavisnosti, prenosi RTK.

„Ideje za korekciju granica, razmenu teritorija, specijalnu autonomiju za Srbe – predstavljaju ozbiljnu pretnju za ono što smo gradili ovih deset godina, za Deklaraciju nezavisnosti, odobrenje odluka Međunarodnog suda pravde“, naveo je Mustafa na Fejsbuku:

„Nema nijednog razloga da Kosovo nakon 116 priznanja dovode u pitanje svoju državnost zbog činjenice da ona nije prihvatljiva za Srbiju i da bi trebalo da se stvori prostor gde će i Srbija da dobije nešto. Srbija je izazvala više od 13.500 žrtava rata na Kosovu, srpske horde silovale su više od 20.000 žena, uništeno je preko 100.000 poseda, opljačkan je penzioni fond, uništena su sva sela, uništena je ekonomija, deportovano je milion stanovnika… To su žrtve i neke od posledica logike Srbije o pobedi. Dakle, ne bi trebalo da pravimo slučaj za druge žrtve, da premestimo stanovništvo za nove sukobe“.

Korekcija granica i razmena teritorija, smatra Mustafa, ne okončava probleme u odnosima sa Srbijom, već produbljuje stagnaciju države Kosovo:

„Srbi ne žive samo na severu, oni žive u 6 većinski (srpskih) opština unutar Kosova, žive u Bujanovcu i Medveđi (koje će da daju zajedno sa Preševom bez davanja bilo čega zauzvrat?). Dakle, pitanje Srba ne završava se etničkim linijama, već počinje otimanjem dela teritorije, zatim specifičnim zahtevima za Srpsku pravoslavnu crkvu i za opštine sa većinskim stanovništvom. Počinje, a ne završava se. Takve ideje uništavaju našu državnu egzistenciju i dovode nas u nedefinisanu državu“.

„U obrazloženju korekcije teritorija ‘otkriva’ se da su opštine na severu dobijene kao poklon od Tita i Rankovića, ali namera da se poremeti etnički sastav Kosova je klimava, tako da bi bilo neozbiljno da mislimo da smo pogrešili kada smo proglasili nezavisnost na teritoriji koja obuhvata ove severne opštine, na kosovskoj zemlji. Ovo ponašanje je poricanje Deklaracije o nezavisnosti iz usta institucija koje su formalno najviše u zemlji. Ideje i inicijative na štetu zemlje nisu male“.

„Dok sam bio kosovski premijer trubilo se o inicijativi za Ekonomsku uniju Zapadnog Balkana. Nova Jugoslavija, bez Hrvatske i Slovenije, ali sa Albanijom. Kao i ideja Carinske unije zemalja Zapadnog Balkana. Ja sam se snažno suprotstavljao u ime Vlade Kosova i nismo dozvolili da Kosovo bude narušeno takvim organizacijama koje su u suštini štetile našoj državi“.

LDK, naveo je Mustafa, smatra da Kosovo ima svoje zaslužene i legitimne granice i da je diranje u njih – kršenje kosovske državnosti:

„Srbija mora da prihvati Kosovo u granicama u kojima je proglasilo nezavisnost i u kojoj su ga priznale više od polovina zemalja sveta. Normalizacija odnosa sa Srbijom ne bi trebalo da se kupuje razmenom teritorija, već da se postigne izgradnjom mira i dobrosusedskim odnosima i poštovanjem prava Srba u skladu sa najboljim evropskim standardima, uključujući obrazovanje i ekonomski razvoj i kulturni prosperitet. Položaj manjina, i Albanaca i Srba, kao i drugih manjina, nije rešeno etničkim granicama ili njihovom razmenom, već obezbeđivanjem jednakih prava“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari