Na tribini različito o razmeni teritorija Kosova i Srbije 1Foto: EPA/ WALLACE WOON

Inicijativa mladih za ljudska prava organizovala je danas u Bujanovcu panel diskusiju o ideji razmene teritorija između Srbije i Kosova, na kojoj su učestvovali Ragmi Mustafa ispred Nacionalnog saveta Albanaca, Fismir Jahiu iz stranke Alternativa za promene i Gani Rašiti iz preševskog Centra za zagovaranje i demokratiju.

Iako se u pozivu organizatora navodi da diskusija „ima za cilj da se čuju mišljenja i stavovi društvenih aktera u okviru srpske i albanske zajednice sa Kosova i juga Srbije“, srpskih predstavnika među govornicima nije bilo, a nije objašnjeno da li nisu pozvani, ili su odbili da učestvuju.

Jedan od posetilaca, profesor Svetislav Veličković, izazvao je incident, poručivši uz psovke organizatorima da su „Beograđani krivi za sve“.

Dođete iz Beograda i učite nas kako da živimo zajedno, rekao je Veličković i upitao kako mogu da se razmenjuju dve srpske teritorije.

NJegov istup Jahiu je okarakterisao kao govor mržnje, dok je Mustafa prokomentarisao da je „to profesor koji je predavao deci“.

Mišljenja panelista o razmeni teritorija su se razlikovala, pa je tako Mustafa konstatovao da još niko nije izneo konkretan predlog ili platformu o tome.

„Niko da kaže šta i kako bi se delilo. Većina misli na sever Kosova i jug Srbije, ali ustav Kosova ne dozvoljava tako nešto, dok Srbija Kosovo i ne smatra državom“, istakao je Mustafa, uz konstataciju da realizacija te ideje zavisi od konačnog dogovora Beograda i Prištine.

Rašiti smatra da je to dobra ideja koju većina Albanaca na ovim prostorima podržava još od referenduma 1992. godine, kada su se izjasnili o pripajanju Kosovu.

Ipak, kako kaže, za realizaciju je neophodno da se Kosovo i Srbija međusobno priznaju.

„Razmenu teritorija, kako kaže međunarodno pravo, mogu da sprovedu dve međunarodno priznate države i Ujedinjene nacije bi tada poštovale tu odluku. Nema nikakve opasnosti od eventualnih sukoba ako sve proistekne iz dogovora, ali ja ne vidim da se u tom pravcu preduzimaju neki koraci“, rekao je Rašiti.

Jahiu je kazao da je razmena neprihvatljiva opcija koju nude neodgovorni ljudi zbog politikanstva.

„Mi smo spremni za integraciju u Srbiju, ali nas ona u tome sprečava. Pobeda Albanaca bi bila kada bi uspeli da dobijemo svoja prava, a ne podela, smatra Jahiu.

Govoreći o istinskoj želji Albanaca, on je istakao da je to ujedinjenje, a ne razmena teritorija.

„Ujedinjenje zbog diskriminacije koju nad nama vrši država Srbija“, zaključio je Jahiu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari