Aleksandar Slappić 1Foto: Radenko Topalović

Posle dva ročišta na kojima se Šapić nije pojavio, moj advokat Nemanja Todorović, novinar portala nova.rs, ekipa TV N1 i ja, bili smo uvereni da će i u petak biti tako.

Nekoliko minuta pre podneva, koleginica sa N1, koja ima bogato iskustvo sa bacačem telefona, rekla je: „Ovo je njegov auto.“ Na parkingu nedaleko od zgrade suda, a podaleko od naših vozila kojima je tu zabranjen pristup, zaustavilo se vozilo sa zatamnjenim staklima.

Gledamo mi u njega, a verovatno i on u nas, da bi, kroz koji minut, kada je skupio hrabrost ili iskalio bes duvajući u papirnu kesu, napustio vozilo i pošao prema zgradi suda. Moje kolege su ga snimale, ja sam mu se srdačno javio, a on je prošao pored nas, gledajući u oluk kraj sudskih vrata.

Moj advokat, kolega sa nova.rs i ja popeli smo se za njim gore. Opet sam mu prišao i pokušao da uspostavim civilizovanu komunikaciju, pre svega jer mi je bilo debilno da se ponašamo kao osnovci, koji u školskom hodniku čekaju psihologa. Njemu to nije bilo debilno, jer se poneo upravo kao debeli Danilo, koji nas je maltretirao kad smo bili klinci.

Uhvatio se za koren nosa, zatvorio oči, namrštio i zaskičao: „Molim te, pomeri se od mene.“ „Da li si realan?“, nasmejao sam se, a on je molbu ponovio, posle čega sam se udaljio dva koraka. Možete pročitati objektivan izveštaj o tome šta se desilo u sudnici, u čak dva teksta na portalu nova.rs, a ja ću pojasniti kako se desilo.

Šapića, koji je mrtav ladan u zapisnik izjavio da je sa mnom u zavadi, kratko je ispitivala sutkinja, pa je onda Nemanja dvadesetak minuta bezuspešno od njega pokušavao da izvuče jedan konkretan primer, koji bi pokazao kako je sporni satirični tekst u Buci, uticao na njegovu čast, ugled i poslovnu karijeru, imajući u vidu da je nekoliko meseci posle teksta postao gradonačelnik.

Onda sam počeo ja. Cilj mi je bio da ga nizom pitanja, koja su se uglavnom ticala našeg turbulentnog odnosa, mentalno iscrpim, pa kad izgubi fokus, pređem na poentu, a to je da su njegove tužbe zapravo tipične SLAPP tužbe. Na pitanje zašto je podigao dve tužbe u jesen 2021, a ne u trenutku kad smo se šalili na njegov račun u DLZ, odgovorio je: „Čekao sam da prestanu, ali nisu, pa sam rešio da ih tužim.“

„Znači, cilj tužbi je bio da nas tužilac ućutka?“ „Da, cilj mi je bio da stanu. I oni su stali.“ Šapić, koga od tog časa zovem Slappić, dao je savršen primer šta su SLAPP tužbe – sredstvo moćnika da zatrpavanjem tužbama finansijski iscrpi i ućutka novinare.

Pravi osnov za tri tužbe, dakle, nije bila nadoknada za povredu časti i ugleda, već osveta, odnosno namera da nas zloupotrebom sudstva natera da umuknemo. U tome je i uspeo, ali je istovremeno sebe doveo u situaciju da se jasno vidi, čuje i uđe u zapisnik kakav je, i to pre izbora, koje će, ako imamo imalo mozga, izgubiti. Sledi presuda.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari