Pregovarački tim Kosova ima „vrlo ozbiljne“ primedbe na dokument od 14 tačaka koje je predložila međunarodna posrednička „trojka“ – izjavio je juče portparol tima Skender Hiseni.
Kosovska strana je dobila poziv za četvrti sastanak s delegacijom Srbije koji će biti održan 5. novembra u Beču, rekao je Hiseni posle sastanka pregovaračkog tima.

Pregovarački tim Kosova ima „vrlo ozbiljne“ primedbe na dokument od 14 tačaka koje je predložila međunarodna posrednička „trojka“ – izjavio je juče portparol tima Skender Hiseni.
Kosovska strana je dobila poziv za četvrti sastanak s delegacijom Srbije koji će biti održan 5. novembra u Beču, rekao je Hiseni posle sastanka pregovaračkog tima. On je izjavio da se kosovska strana uzdržavala od komentara na sadržaj predloga „trojke“, jer on nema status zvaničnog dokumenta.
– Ne zovemo ga dokumentom već predlogom za raspravu koji nema zvaničan status. Zbog toga smo uzdržani od komentara jer reč je o radnom dokumentu – rekao je Hiseni.

Suroi pozvao da se odredi datum samostalnosti

Priština – Politički lider partije ORA i član pregovaračkog tima Prištine Veton Suroi ocenio je da Kosovo ulazi u delikatnu fazu pregovora o statusu, pozivajući kosovske institucije da odrede datum proglašenja nezavisnosti koji bi trebalo da bude po završetku procesa posredničke trojke Kontakt grupe. „Sledeće nedelje ulazimo u delikatnu fazu pregovora, u kojoj bi trebalo da nastupamo sa istom čvrstinom odbrane naše pozicije“, rekao je Suroi u izjavi na koju se poziva Koha ditore.

Prema njegovim rečima o tom predlogu će se razgovarati na sastanku 5. novembra u Beču.
– Ekipa je imala ozbiljne primedbe i s njima je upoznala trojku – dodao je Hiseni.
Međunarodna „trojka“, u kojoj su predstavnici EU Volfgang Išinger, SAD Frenk Vizner i Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko predložila je na poslednjem sastanku u Beču 22. oktobra, dokument od 14 tačaka za nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Hiseni je rekao da kosovska ekipa nema informacija o stavljanju van snage predloga Martija Ahtisarija u procesu definisanja statusa Kosova i naveo da je za Prištinu taj dokument i dalje osnova za rešenje statusa.
– Spremni smo da razgovaramo o svemu što bude na stolu, ali nismo spremni da prihvatimo ništa manje od nezavisnosti – rekao je portparol pregovaračkog tima Prištine.
Hiseni je rekao da kosovska strana nema informacija o mogućnosti zamrzavanja rešavanja statusa Kosova do 2020. o čemu je juče pisao prištinski dnevnik „Ekspres“. On je istakao da je za kosovsku stranu neprihvatljivo odlaganje i od nekoliko meseci.
Hiseni je preneo ocenu članova pregovaračke ekipe da predizborna kampanja za parlamentarne i lokalne izbore ne utiče negativno na proces utvrđivanja statusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari