Odluka CIK-a: Na izborima u nedelju glasanje samo s dokumentima Kosova 1Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC (arhiva)

To je odgovor na izjavu direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marka Đurića koji je za RTS rekao da će „birački odbori u sredinama sa srpskom većinom sigurno uvažiti sva dokumenta, a pokušaje diskriminacije i sprečavanja naravno prijavićemo međunarodnim organizacijama i smatram i da je važno da OEBS odigra svoju ulogu“.

Član CIK-a iz Pokreta Samoopredeljenje, Adnan Rustemi je, prenosi portal gazetablic.com, rekao da Beograd putem Srpske liste „vrši pritisak i ucenjuje“ Srbe koji žive na Kosovu i srpske političke subjekte kandidovane na izborima 6. oktobra.

„Pozvali su bezbednosne institucije na Kosovu da budu aktivnije i stvore dobro okruženje za sve političke stranke da svoje izborne aktivnosti sprovode u demokratskom duhu. Srpska zajednica treba da bude imuna na ove pokušaje Beograda“, rekao je Rustemi i naglasio da će CIK biti spremna za svaku moguću situaciju.

Predsednica CIK, Daka je rekla da su oduke CIK obavezujuće za sve i da će „svi komesari koji ne budu poštovali uputstva o korištenju identifikacionih dokumenata imati pravne posledice“.