OEBS: Preispitati odredbe Nacrta zakona o zaštiti vrednosti rata OVK 1Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

Misija OEBS na Kosovu pozvala je večeras kosovsku vladu i skupštinu da preispitaju odredbe Nacrta zakona o zaštiti vrednosti rata Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) za koje ocenuje da podrivaju slobodu izražavanja.

„OEBS podržava slobodu govora i slobodu izražavanja na Kosovu od 1999. godine, u bliskom partnerstvu s institucijama i medijima na Kosovu. U tom kontekstu naročito skrećemo pažnju na Član 5 ovog Nacrta zakona koji bi narušio slobodu govora i pravo pojedinaca da izražavaju svoja lična uverenja i politička gledišta“, navela je Misija OEBS.

Misija je dodala da „deli zabrinutost“ koju su izrazili Ambasada SAD u Prištini, Kancelarija EU na Kosovu i „drugi prijatelji Kosova“, uključujući ambasade Nemačke i Švajcarske koje su kritikovale Nacrt zakona.

„Kosovo ima napredan pravni okvir u skladu s evropskim standardima koji štiti slobodu izražavanja i druga teško stečena prava i slobode. Međutim, ako bi se te zaštite odnosile samo na popularne ideje, one ne bi bile neophodne. Demokratija zahteva toleranciju neistomišljenika i uvažavanje drugačijeg stava, čak i o pitanjima od temeljnog istorijskog značaja“, navela je Misija OEBS.

Isa Mustafa: Bilo bi dobro da DPK povuče zakon o vrednostima rata OVK

Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa je večeras izjavio da bi bilo dobro da Demokratska partija Kosova (DPK) koja ga je i inicirala, povuče iz skupštinske procedura Zakon o vrednostima rata bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

U intervjuu za javnu televiziju RTK, Mustafa je rekao da postoje primedbe i nejasnoće u vezi sa ovim nacrtom zakona.

„Taj zakon je bolje povući iz procedure. Bilo bi dobro da ga DPK povuče. Ima puno primedbi i puno nepreciznosti“, rekao je on.

Prema njemu treba imati u vidu primedbe međunarodnih partnera Kosova, pre svega ambasade Sjedinjenih američkih država, da se vide njihove suštinske primedbe i proceni da li postoji potreba da se sada donese poseban zakon za OVK.

„Dok sada donosimo zakon o OVK, neko sutra može tražiti zakon o zaštiti (Ibrahima) Rugove. Ako neko loše kaže o Rugovi, treba da ide u zatvor … tako da za mene motiv nije baš jasan“, rekao je on i dodao da da ne bi trebalo da postoje posebni zakoni.

Nacrt zakona o vrednostima OVK-a na poslednjem zasedanju parlamenta tokom rasprave u načelu izazvao je burnu raspravu stranaka, ali na kraju nije izglasan zbog nedostatka kvoruma. Konačno, nakon reakcije američke, nemačke i švajcarske ambasade, reagovala je i EU, opisavši ovu inicijativu kao inicijativu koja podriva slobodu izražavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari