Bitići: Naučiti Srbe da poštuju OVK koja se borila i za njihovu slobodu 1Foto: EPA PHOTO EPA/FEHIM DEMIR/FD-cl / Arhiva

Poslanik Demokratske partije Kosova (DPK) Gazmend Bitići izjavio je kako bi Srbe na Kosovu trebalo naučiti da poštuju Oslobodilačku vojsku Kosova (OVK) jer se OVK borila i za njihovu slobodu, objavila je danas prištinska Gazeta Ekspres.

U jednom od članova Nacrta zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK, koji je inicirala DPK navodi se da su svi građani Kosova dužni da poštuju OVK.

Prema rečima poslanika DPK, Srbe na Kosovu trebalo bi naučiti da „poštuju“ OVK, jer se, kako je naveo, OVK „borila i za njihovu slobodu“.

„Razumemo političku stvarnost, razumemo kako je nastala država Kosovo, sa kojim saveznicima je formirana, takođe razumemo Ustav, ali moramo i naučiti građane Srbije da se OVK borila i za njihovu slobodu“, naveo je Bitići.

„Bilo bi u njihovom najboljem interesu da se oslobodimo višegodišnje vekovne propagande da je Kosovo njihova zemlja, uz svu tu lažnu mitologiju. Kosovo je zemlja svojih građana i na to bi trebalo da se naviknu svi koji tu žive, ali i naše komšije“, dodao je Bitići.

Međutim, nije rekao da li će taj zakon sankcionisati svakoga ko ima drugačije mišljenje o OVK, ali je naveo da će oni koji vređaju OVK dobiti „kazne“ prema postojećim kosovskim zakonima“, prenoasi Kosovo Onlajn.

„Ne bih voleo da ovaj zakon uplaši nijednog građanina Kosova“, rekao je Bitići.

On je, kaoi inicijator Zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK, izjavio i da nije razumeo reakciju ambasadora SAD u Prištini Filipa Kosneta koji je protiv tog zakona.

„Zahvaljujemo ambasadoru Kosnetu na sugestiji, ali njegovu izjavu ja nisam razumeo“, rekao je Bitići.

Kosnet smatra da taj zakon kriminalizuje slobodu izražavanja.

„Verujem da je sada vreme da sve političke stranke mirnije gledaju na pitanje rata. Vreme je da cenimo onu veliku revoluciju koju je imao naš narod. Vreme je da procenimo sebe. Kosovo nema zakon koji institucionalizuje rat OVK“, poručio je Bitići.

Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK, koji je izazvao dugu raspravu u Skupštini Kosova, nije stavljen na glasanje, jer nije bilo kvoruma.

Na Nacrt zakona zamerke su ranije izneli i iz ambasada SAD, Nemačke, Švajcarkse kao i Kancelarije EU jer smatraju da se njime ugrožavaju sloboda govora i prava građana.

Misija OEBS na Kosovu pozvala je večeras kosovsku vladu i skupštinu da preispitaju odredbe Nacrta zakona o zaštiti vrednosti rata Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) za koje ocenuje da podrivaju slobodu izražavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari