Ognjen Gogić: Vučić i Erdogan su deo neformalne koalicije autokrata 1Foto: YouTube/Printscreen/Slobodno Srpski

Vučić i Erdogan su deo te neformalne koalicije autokratskih lidera. Vučić je razvijao partnerstvo sa Erdoganom znajući da je Turska jedna od najvećih promotera kosovske nezavisnosti.

To kaže za Danasov portal Ognjen Gogić, politički analitičar iz Kosovske Mitrovice.

Naš sagovornik komentariše reagovanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića na najavu da će turski predsednik Redžep Tajip Erdogan lobirati da što više država u svetu prizna Kosovo.

Gogić ne očekuje da će “doći do bitnog narušavanja odnosa između njih dvojice”, čak i ako se ostvare Erdoganove najave.

„Kada je reč o Vašingtonskom sporazumu, on se ne kosi sa navodnim Erdoganovim planovima. Najpre, Turska nije strana sporazuma pa nije obavezana njegovim odredbama. Kao drugo, Kosovo je kao strana sporazuma prihvatilo da se uzdrži od podnošenja zahteva za članstvo u međunarodnim organizacijama, ali ne od bilaterlanih diplomatskih napora da dobije priznanje od strane drugih država. Zato i nije bilo prepreka da Izrael prizna Kosovo”, precizira sagovornik Danasovog portala.

Gogić zaključuje: ”Na kraju, moratorijum koji je uveden Vašingtonskim sporazumom je trebalo da traje godinu dana. Kako je sporazum potpisan početkom septembra 2020. godine, taj period uskoro ističe. Kosovo od septembra može da nastavi svoju kampanju za prijem u članstvo u međunarodnim organizacijama, isto kao što će i Srbiji obnoviti kampanju za povlačenje priznanje nezavisnosti od strane drugih država”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari