Foto: Screenshot Youtube

Prema mišljenju Borka Stefanovića, lidera Levice Srbije i bivšeg šefa Beograda za pregovore s Prištinom, u „nečasnom i sramnom ponašanju prema Ivanoviću“ prednjačili su Marko Đurić, direktor vladine Kancelarije za KiM, predsednik Srpske liste Goran Rakić i TV Pink.

„Srbi sa KiM odlično pamte kako su im Tadić, Jeremić i Oliver Ivanović za 50 odsto smanjili plate i hvalili se time… Oni su naneli mnogo štete srpskom narodu na KiM… Oliver Ivanović je bio samozvani lider Srba na KiM, a ne zato što ga je narod birao“, poručio je u direktnom uključenju u Nacionalni dnevnik TV Pink 16. oktobra Goran Rakić, predsednik Srpske liste, kada mu je Ivanović bio rival u „trci“ za gradonačelnika. Istom prilikom, na pomenutoj TV stanici, kao i na TV Most, emitovan je spot Srpske liste, u kojem je tragično stradali Ivanović označen kao „nepošten čovek“, koji ima podršku Prištine“, uz objavljivanje njegove fotografije kojoj je kao pozadina dodata albanska zastava.

Nedugo potom Marko Đurić je izjavio da je Ivanovićeva politika „politika DS-a, koja nije ništa dobro donela Srbima sa KiM“. Takođe, Srpska lista je navela da je „dobro da su veze Ivanovića i DS obnovljene i ozvaničene, jer Srbi na KiM i čitava srpska javnost treba da znaju ko čini antisrpsku koaliciju na predstojećim lokalnim izborima“.

Oliver Ivanović je u razgovoru za Danas na tako žestoke optužbe odgovorio da je „svoje srpstvo dokazao na mnogo teži način nego što će, nadam se, biti prinuđeni da dokazuju oni koji me optužuju da sam antisrbin“. On je istakao i da je Građanska inicijativa SDP „vodila kampanju u potpunom medijskom mraku“.

– Listu kandidata smo držali u tajnosti do poslednjeg momenta, ali onoga trenutka kada smo je dostavili Centralnoj izbornoj komisiji, ona je postala javna sa svim podacima o našim kandidatima. Od tog trenutka kreće kampanja zastrašivanja, telefonski pozivi,“dobronamerne“sugestije prijatelja. Pretnje smenama na radnom mestu, pa i otpuštanjem su svakodnevne… Meni su zapalili automobil, koji nije nov, ali je jedini koji sam imao. Ne verujem da su hteli da mene zastraše, jer je to besmisleno ali su nameravali da zastraše ljude oko mene, čitav grad, govorio je Ivanović za Danas, opisujući pritiske Srpske liste na njega lično i SDP. S druge strane, o spotu Srpske liste uperenom protiv njega nije želeo da detaljnije priča, već je ocenio da je to „nekorektno i neprofesionalno“.

Odgovarajući na pitanje kako komentariše ponašanje zvaničnog Beograda, pre svega Đurića, kao i izveštavanje TV Pink, o Ivanoviću tokom kampanje za lokalne izbore na Kosovu, Saša Janković, lider Pokreta slobodnih građana navodi za Danas da je to „sramno, nedržavno, neodgovorno, neoprostivo“.

Konstantin Samofalov, portparol Socijaldemokratske stranke, čiji predsednik je Boris Tadić, kaže za naš list da su „pre šest godina na vlast u Srbiji ponovo došli primitivci i nasilnici iz devedesetih – sve otrovne strele koje su upućivali Oliveru bile su samo opomena da se zao duh prošlosti odavno vratio“.

– Zao duh prošlosti se hrani mržnjom, nasiljem i žigosanjem neistomišljenika. To je poslednje upozorenje koje nam jasno govori da bez slobode i demokratije nema ni bezbednosti ni života. Vučić i njegova kamarila, kao tvorci atmosfere nasilja, niti su sposobni niti žele da uspostave mir u ovom društvu, smatra Samofalov.

Prema mišljenju Igora Salaka, potpredsednika Demokratske, „u najmanju ruku je neumesno i licemerno, neki bi rekli i besramno, da oni koji su iz svojih beogradskih kancelarija Olivera Ivanovića proglašavali za najvećeg izdajnika srpskog naroda na KiM, danas licemerno pričaju o njemu kao žrtvi neimenovanih terorista“.

– Nekoliko meseci je trajala hajka na Olivera Ivanovića i minimum ljudskog dostojanstva nalaže da oni koji su je predvodili danas upute bezuslovno izvinjenje porodici Olivera Ivanovića i celokupnoj javnosti za zverske laži o njemu kao izdajniku. Minimum dostojanstva je izgleda nedostižna visina za pojedine zvaničnike Vučićeve Srbije, konstatuje Salak.

Borko Stefanović smatra da je „ponašanje zvaničnika i režimskih medija prema Ivanoviću bilo sramno i nečasno, kao i prema svim drugim neistomišljenicima za koje režim proceni da su opasnost“. „U tome su prednjačili Đurić, Rakić i TV Pink. Sada ti isti govore na odru Ivanovića, a nazivali su ga izdajnom – potpuni nedostatak morala i svesti“, poručuje on.

Dijana Vukomanović: Ubijan je postepeno

Prema mišljenju Dijane Vukomanović, funkcionerke Narodne stranke, Marko Đurić sledi primer Aleksandra Vučića i obojica se ponašaju kao Pontije Pilat u procesu razapinjanja na krst Olivera Ivanovića. „Ivanović je politički i fizički ubijan postepeno, mučeničkom smrću. Tvrdnjom da Beograd nema efektivnu kontrolu na severu Kosova oni peru ruke od svake odgovornosti“, navodi sagovornica Danasa.