"Podela bi mogla da počne sukobom" 1

Podela Kosova predstavljala bi bežanje iz okvira normalizacije i mogla bi da počne i ograničenim sukobom, upozoreno je danas na Okruglom stolu „Izazovi dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova“.

Javnosti je upućen poziv da usmeri pogled na dešavanja na severu Kosova.

Nije drama ako nije gotov statut Zajednice srpskih opština, drama je ako nema dijaloga, rekao je predsednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić, poručujući političarima „pamet u glavu“.

On je rekao da bi provokacija sa bio koje strane predstavljala veliki rizik koji zanemaruje Sadžak i sever Crne Gore, koji je u ustorijskom smislu Sadžaka, kao i činjenicu da je ta država članica NATO.

Politički savetnik kosovskog predsednika Blerim Šalja istakao je da nema vremena za odlaganje i da treba zaključiti pravno obavezujući sporazum između Srbije i Kosova.

Prema njegovim rečima, prilikom sklapanja sporazuma ne treba razmišljati u relacijama ko je pobednik.

Treba naći zajednički imenitelj i objediniti namere Beograda i Prištine, kako bi to bila dobitna kombinacija za obe strane, a to je članstvo u Evropskoj uniji, rekao je Šalja.

Zbog nerešenog odnosa Srbija i Kosovo su, kaže, međusobno taoci koji ne mogu da napreduju u međunarodnim integarcijama.

Ukoliko se ovi odnosi ne reše, srpsko i albansko društvo neće moći da unutar sebe napreduje, već će uvek tražiti alibi u drugome zašto ne rešavaju svoje probleme, navodi Šalja.

Vreme ne radi za naša društva, ocenio je Šalja, komentarišući mišljenja da sa rešavanjem kosovskog problema treba sačekati.

Urednik portala Kossev Tatjana Lazarević je rekla da su umesto dana mira sada dani uzmenirenosti, navodeći da stižu razna upozorenja i špekulacije.

Šalja i Janjić su pokazali da je dijalog moguć jer zaista veruju da mir nema alternativu, rekla ja Lazarević na Okruglom stolu na kojem je predstavljena publikacija sa kolumnama koje su Šalja i Janjić pisali za taj portal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari