Poslanici pitali ko plaća Blera 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Poslanici su danas u nastavku sednice Skupštine Srbije postavljali pitanja članovima Vlade, između ostalog o transakcijama kupoprodaje medija u koje je uključen i Telekom Srbija, angažman Tonija Blera u Vladi Srbije, kao i kad će biti objavljena koncesija za Beogradski aerodrom.

Poslanik Pokreta za spas Srbije – Nova Srbija Đorđe Vukadinović upitao je koji je to viši interes rukovodio Vladu Srbije da angažuje za savetnika Tonija Blera, kad ne postoji živa ličnost u svetu, koja je više zla učinila Srbiji i srpskom nadodu? Koja je to pamet, koji je to viši interes mogao da rukovodi Vladu Srbije – i to, ne slučajno, pitam poredsenicu Vlade, koja je rekla da je ona nastavila praksu svog prethodnika Aleksandra Vučića, čija vlada je kad je on bio premijer zaključila aranžman sa Blerom i osnovala „diliveri junit“?

Vukadinović je tražio zvaničnu pisanu potvrdu od Ane Brnabić da li je tačno da Ujedinjeni Arapski Emirati plaćaju Toniju Bleru da savetuje vlade Brnabić i Vučića.

Samostalni poslanik Jovan Jovanović upitao je da li se „zveckanjem oružjem“ posle izjave predsednice Vlade Ane Brnabić u sredu, pokušava da se prikriju razne mahinacije u Srbiji, kao što je investiranje javnog novca u privatni interes? To je kupovina Kopernikusa, u vlasništvu nekog veoma bliskog vlasti Srpske napredne stranke (SNS) u Nišu i njegove kupovine TV Prva i O2 televizije, pri čemu ispadada je Kopernikus vredniji od Prve I O2 zajedno, jer je kupljen za 195 miliona evra, izjavio je Jovanović.

Šef poslanika Demokratske stranke uputio je pitanje premijerki Ani Brnabić kada će objaviti informaciju na koji način je Telekom Srbija doneo odluku o ceni za kupovinu kablovskog distributera Kopernikus od 200 miliona evra.

On je podsetio ministra finansija Sinišu Malog, koji u skupštini brani budžret, kako je ranije obećao da će do kraja 2018. godine objaviti ugovor o koncesiji aerodrmo Nikola Tesla“ i pozvao ga da objavi, s obzirom na to da se u budžetu za 2019. Ne vidi 417 miliona evra, koje je koncesionar trebalo da plati do kraja ove godine. Poslanik kluba LDP-LSV-SDA Sandžaka Čedomir Jovanović postavio je pitanje premijerki, predsedniku i ministru energetike o poslovanju kompanije NIS, koja je kroz državni sporazum Srbije i Rusije većinski ustupljena ruskom Gaspromu, iako su interesi Srbije direktno zavisni od rada te kompanije.

Jedan od najobimnijih investicionih projekata u zemlji, vredan 300 miliona evra u ovom trenutku, je samo paravan za brutalnu pljačku, sa kojom niko od nas i onih kojim postavljam pitanje, nema nikakve veze. Danas Vučić misli o Jarinju i Brnjaku, o vojsci, mi ovde stojimo naspram vas, vi vodite ratove s nama, a pred očima vam se dešava pljačka – 300 miliona evra je vredan projekat izgradnje pogona u Rafineriji Pančevo, rekao je lider LDP i upitao zašto je kompanija nadležna za taj projekat „SBI“ otpuštena i ko radi nadzor u NIS?

Poslanik Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj postavio je pitanje ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću kada će se izjasniti o navodima radikala o potpredsedniku Vlade Srbije Rasimu Ljajiću.

On je pitao i zašto nije dovoljno to što su radikali utvrdili da se Ljajići „bavi trgovinom narkoticima, kriminalom i švercom u Novom Pazaru“ da Vlada Ljajiću oduzme imunitet.

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije Milorad Mijatović pitao je predsednicu parlamenta Maju Gojković zašto je Skupština Srbije jedini parlament u Evropi gde u klupi sedi osuđeni ratni zočinac Vojislav Šešelj, koji ima pravosnažnu presudu Haškog tribunala?

Ivana Kostića iz Pokreta Dveri interesovalo je zašto nema reakcije države Srbije na ponašanje crnogorskih vlasti povodom zabrane ulaska srpskih državljana u tu zemlju, na hapšenje Nebojše Medojevića i upitao da li će istarajati u odluci da optuženu u Branku Milić – koja je uhapšena u Crnoj Gori, a potom je došla u ambasadu Srbije – ne prepusti crnogorskim vlastima?

Kostić je preneo da Dveri i Savez za Srbiju, povodom napada na aktivistkinju SNS u Lučanima osuđuju nasilje u politici I traže od policije da identifikuje napadače.

Posle poslaničkih pitanja svakog četvrtka nastavljena je rasprava o amandmanima na prvu tačku dnevnog reda Predloga zakona o cetralnom registru socijalnog osiguranja. Svih 600 minuta predviđenih za raspravu o amandmanima za 62 tačke dnevnog reda potrošeno je na prvu tačku dnevnog reda – Zakon o centralnom registru socijalnog osigiuranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari