Poslanici pitali o Ruskom centru, Đilasu, televiziji N1 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Ruski centar u Nišu, televizija N1, operacija „Omča“ i Dragan Đilas, teme su koje su najviše danas interesovale narodne poslanike u Skupštini Srbije.

Koristeći pravo da utorkom na početku sednice postavljaju pitanja nadležnim organima, poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Šešelj pitao je premijerku Anu Brnabić šta je prepreka da Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu dobije diplomatski status.

„Pošto NATO koji nas je bombardovao ima diplomatski status i Kancelariju u okviru Ministarstva odbrane, zašto i pored brojnih najava, to još nije dobio Ruski centar koji je spašavao naše građane u poplavama“, pitao je Šešelj.

Poslanik kluba Nova Srbija – Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinović zatražio je objašnjenje od Ministarstva spoljnih poslova kada će Srbija reagovati na ponašanje čelnih ljudi Hrvatske, koji ignoriši ili javno nipodaštavaju odluku suda o vraćanju ćirilice u Vukovar.

Vukadinović se osvrnuo na pisanje medija o navodnom tajnom planu za slom Srbije nazvanom „Omča“.

O je rekao da provladini mediji pišu da u planu protiv Srbije učestvuju vlade vodećih država NATO, kao i iz okruženja, mogu se očekivati politička ubistva lidera opozicionih stranaka i da zapadne sile nastavljaju specijalni rat protiv Srbije. Vukadinović od MUP-a traži odgovor da li ima indicija da operacija „Omča“ i realna opasnost postoji, ili je reč o uznemiravanju javnosti.

Poslanik Pokreta socijalista (PS) Bojan Torbica tražio je od nadležnih da provere da li televizije N1, Nova S i Sport klub emituju domaći ili strani emiteri, da li se njihovo sedište nalazi u Luksemburgu i da li je Regulatrno telo za elektronske medije proverilo da li postoje sve dozvole za emitovanje.

Aleksandar Stevanović iz Stranke moderne Srbije (SMS) upitao je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacije da ispita odluku Novog Pazara da zabrani prodaju alkohola od 20 časova do jutra.

Stevanović smatra da se takvim odlukama ograničavaju slobode, da trgovci trpe velike gubitke, dok su ugostitelji na dobitku.

Stevanović je pitao i kako to da je jedino „Er Srbija“ ispunila uslove tendera za subvencionisane avio linije iz Niša.

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Marko Parezanović obratio se REM-u, UNS-u i NUNS-u zbog, kako je ocenio, nezapamćenog gušenja slobode medija koju čini Dragan Đilas. Parezanović tvrdi da je Đilas od suda tražio da zabrani pominje njegovog imena u negativnom kontekstu.

Parezanović je, kako kaže i sam jedan od onih koje je Đilas tužio za uvredu i smatra da se takvim tužbama guši sloboda govora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari