Potpisan sporazum o saradnji Srbije i italijanske regije Veneto 1Foto: BETA/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Sporazum Srbije i italijanske regije Veneto o saradnji u oblasti ekonomskog, socijalnog i kulturnog razvoja potpisali su danas premijerka Ana Brnabić i predsednik te regije Luka Zaja.

Kako je saopštila Vlada Srbije, Brnabić je nakon potpisivanja kazala da će potpisani sporazum omogućiti nastavak saradnje u domenu ekonomije i proizvodnih delatnosti, i proširenu saradnju u oblasti savremenog stvaralaštva i kreativnih industrija, obrazovanja i nauke.

Dodala je da je Srbija zainteresovana za nastavak saradnje u oblasti inovacionih tehnologija i investicija malih i srednjih preduzeća iz Veneta, regije koja se, kako se navodi, u toj oblasti pokazala kao lider u Italiji.

Luka Zaja je kazao da su „dobri uslovi i podsticaji“ koje Srbija nudi italijanskim kompanijama i stabilno poslovno okruženje garant nastavka saradnje.

Zaja je ponudio pomoć i iskustva koje Veneto ima u oblasti digitalizacije zdravstva, s obzirom na to da je ta regija uspela u potpunosti da digitalizuje zdravstveni sistem, što je omogućilo i potpunu kontrolu troškova, lakši rad zdravstvenim radnicima i veće poverenje građana u zdravstveni sistem.

Brnabić je rekla da Srbija ubrzano radi na planu digitalizacije, a da će fokus Vlade u narednom periodu biti na kompletnoj digitalizaciji zdravstvenog sistema, i da bi u tom smislu iskustva Veneta bila višestruko značajna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari