Potpiši Sporazum i ubaci ga u kutiju 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Predstavnici opozicionih stranaka i pokreta koji su potpisali „Sporazum sa narodom“ u subotu (16. februar) će ga u Beogradu deliti građanima na jedanaestom protestu „Jedan od pet miliona“.

Građani će moći da potpišu sporazum i da ga ubace u kutije na početku i na kraju protestne šetnje.

Jedan od osnivača Saveza za Srbiju, Janko Veselinović, za Danas objašnjava šta će se dešavati u subotu.

– Do sada su „Sporazum sa narodom“ potpisale 34 opozicione političke organizacije i dva nezavisna poslanika. Među njima je 10 članica SZS, a ostalo su druge opozicione stranke i pokreti. Svi potpisnici u subotu će biti na protestu u Beogradu, kao i do sada, ali će ovoga puta lično deliti Sporazum građanima. Sporazum se štampa na samokopirajućem papiru u dva primerka tako da će jedan primerak ostati kod građanina koji je potpisao Sporazum, a drugi će ubaciti u kutije koje će biti poređane tog dana na početku i na kraju protestne šetnje. Pravo koje građani „stiču“ potpisom je da kontrolišu njegovo ispunjenje. Lideri opozicije će razgovarati i tog dana u koloni sa građanima, kao i do sada. Akcija, koja će narednih dana biti nastavljena u celoj Srbiji, završava se simbolički ispred Narodne skupštine, koju kao deo sporazumne obaveze opozicija bojkotuje – najavljuje Veselinović.

Prema njegovim rečima, ovim se ulazi u novu fazu protesta u kojoj svako zna svoje obaveze.

– One će sada biti pretočene u obavezujući Sporazum. Osim kroz potpis na protestima građanima će ovih dana biti omogućeno da na posebnoj Fejsbuk stranici vide celokupni tekst Sporazuma sa narodom i da ga elektronski potpišu – kaže Veselinović.

Najavljeni govornici pred početak protestne šetnje, na Platou ispred Filozofskog fakulteta u 18 sati, jesu Savo Manojlović iz Instituta za uporedno pravo i advokat Božo Prelević. Ove subote, 16. februara, šetaće se od Platoa, Vasinom, Makedonskom, Svetogorskom, Takovskom sa zastajanjem kod zgrade RTS, Kneza Miloša, Kralja Milana do Terazija.

Podsetimo, „Sporazum s narodom“ predstavnici opozicije potpisali su 6. februara kao odgovor na zahtev organizatora građanskih protesta koji su od njih tražili nešto čvršće od pukog obećanja da će biti bolji od ove vlasti i garancije da će kada ponovo sednu u fotelje biti smenjivi. Opozicija se, između ostalog, obavezala da služi narodu, da bojkotuje izbore i institucije dok se ne steknu uslovi za održavanje fer i poštenih izbora, da će kada se steknu ti uslovi formirati zajedničku listu, a posle fer izbora vladu stručnjaka bez političara.

Nastavak u gradovima Srbije

Protesti „Jedan od pet miliona“ nastavljaju se u skoro 50 gradova Srbije, a među onima koji se ističu po brojnosti jeste i Srbobran, u kome je šetalo više od 500 građana. Skupovi i protestne šetnje održavaju se jednom nedeljno od prve 30. novembra u Kruševcu u znak protesta zbog prebijanja Borka Stefanovića iz Saveza za Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari