Poverenik SNS-a menja zamenika gradonačelnika Banđura 1

Poverenik Gradskog odbora SNS-a za Niš Zvezdan Milovanović uputio je zvanični poziv Gradskom odboru SPS-a da predloži kandidata za funkciju zamenika gradonačelnika Niša.

Funkciju koju sada obavlja funkcioner SNS-a Miloš Banđur, iako Gradski odbor naprednjaka nije doneo takvu odluku, saznaje Danas. Milovanović kaže da je sve urađeno u skladu sa pravilima.

Prema izvorima Danasa, Gradski odbor SPS-a je na ovakvu ponudu odgovorio stavom da su oni prioritetno zainteresovani za poziciju predsednika Skupštine grada, za koju je interesovanje izrazio Mile Ilić, a koji je to već bio u dva mandata. Ipak, u slučaju da ne dobiju funkciju predsednika Skupštine grada, koju inače obavlja funkcioner Vulinovog Pokreta socijalista Rade Rajković, Izvršni odbor Gradskog odbora SPS-a predložio je da kandidat za zamenika gradonačelnika bude odbornik te partije u Skupštini grada Darko Nikolić.

– Tačno je da sam uputio dopis socijalistima da predlože kandidata za zamenika gradonačelnika Niša. Naš koalicioni sporazum iz 2014. godine ne predviđa preciznu podelu funkcija, tako da se na ovaj način ne krše njegove odredbe. Gradski odbor SNS-a o ovom kadrovskom pitanju nije odlučivao, pošto je reč o preraspodeli funkcija u Nišavskom okrugu i gradu Nišu koji se dogovara na nivou centrala SNS-a i SPS-a, te ona nema veze sa Gradskim odborom. U okviru tog dogovora na nivou naših centrala promenjen je, recimo, i načelnik Nipšavskog okruga. Gradski odbor SNS-a još nije odlučivao ni o Banđurovoj političkoj, odnosno disciplinskoj odgovornosti, i to neće učiniti sve dok se na završi istraga u vezi sa paljevinom njegovog automobila- rekao je Milovanović za Danas.

Banđur juče nije odgovorio na naša pitanja u vezi sa stranačkim aktivnostima vezanim za njegovu smenu sa ove gradske funkcije, o kojoj se nezvanično govori nekoliko meseci unazad. On je ranije kazao da je Milovanović proteklih meseci pokušao da „pronađe“ novog zamenika gradonačelnika i u redovima gradskih odbornika iz SNS-a, proveravajući da li su neki od njih zainteresovani za tu funkciju. Prema njegovim rečima, neposredni povod za ovakve „akcije“ je njegovo javno i institucionalno protivljenje ozbiljnim nepravilnosti na konkursu za izbor direktora deset najvećih javnih preduzeća, koji je presudno kontrolisao Milovanović.

Zamenik gradonačelnika je za naš list kazao da bi njegovo protivljenje nepravilnostima na konkursu moglo da bude motiv i za paljenje njegovog automobila u dvorištu porodične kuće, sredinom novembra prošle godine. On je tada izrazio sumnju da iza tog čina stoje pojedini pripadnici SNS-a „koji su se povezali sa kriminalnim krugovima“.

Policijska uprava Niš rasvetlila je tri paljevine automobila od ukupno devet ovakvih paljevina, kao i i jedne automobilske eksplozije, u kojoj je život izgubio Dejan Š. (39), a koje su se dogodile u poslednjih šest meseci prošle godine. Za sada su rasvetljene paljevine automobila dva policijska funkcionera, Dejana Utvića i Dejana Jovanovića, kao i i jednog građanina Niša.

Među zapaljenim automobilima nalazili su se osim Banđurovog i automobil aktuelnog direktora JKP Tržnica Gorana Đorđevića, koji je, takođe, funkcioner SNS-a, a izabran je na spornom konkursu za direktore javnih preduzeća, ali bez primedbi na izbor.Od početka ove godine zapaljena su, inače, još dva automobila „čiji se vlasnici ne bave javim poslom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari