Pozvan Aleksandar Vučić, ide Jadranka Joksimović 1Foto: FoNet/ Dragan Antonic

Evropska narodna stranka (EPP), vodeća grupa u Evropskom parlamentu, organizuje 16. oktobra u Briselu veliku konferenciju o Zapadnom Balkanu, na koju je pozvan i predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, ali će umesto njega konferenciji prisustvovati ministarka za evropske integracije i internacionalna sekretarka SNS Jadranka Joksimović, saznaje Danas nezvanično od izvora iz sedišta EU.

Prema saznanjima Danasa, konferencija će biti održana pod nazivom „EU – Zapadni Balkan – kako da zajednički izgradimo našu budućnost“, a cilj skupa je „naglašavanje posvećenosti EPP-a podršci zapadnobalkanskoj šestorki na putu pridruživanja EU, što je iznova potvrđeno na samitu EU – Zapadni Balkan, organizovanom u Sofiji u maju“.

Na skupu će biti održana dva panela – prvi će se odnositi na „unapređenje prekogranične saradnje i razmatranje bezbednosnih pitanja“, u okviru čega će „naročita pažnja“ biti posvećena „prepoznavanju nedostataka u vezi sa segmentima demokratije, pravosuđa i bezbednosti, ali i bilateralnim sporovima“.

Iz EPP-a podsećaju da je komesar EU za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han nedavno poručio da je potrebno očuvati bezbednost i mir u ovom regionu, „u čemu ga EPP snažno podržava“. Moderator tog panela biće Elmar Brok, član Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, a učestvovaće, između ostalih, šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović, potpredsednik makedonskog VMRO-DPMNE Aleksandar Nikoloski, te zamenik predsednika Demokratskog saveza Kosova Agim Veliju.

Aleksandar Vučić je bio pozvan da učestvuje na drugom panelu konferencije, posvećenom „unapređenju socioekonomskog razvoja putem regionalnog povezivanja i digitalne ekonomije“. Iz EPP-a ukazuju da će se razmatrati EU agenda povezivanja, kako bi se unapredile transportne veze, energetska bezbednost, digitalna ekonomija, poslovna klima i šanse za mlade. Moderator tog panela biće poslanik Evropskog parlamenta Eduard Kukan, a pored Vučića očekuje se, između ostalog, učešće predsednika Stranke demokratske akcije BIH i odlazećeg predsedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, kao i lidera Demokratske partije Albanije LJuljzima Baše.

Nakon drugog panela, predviđena je diskusija učesnika i članova Evropskog parlamenta, a u završnu reč daće Johanes Han i predsednik EPP DŽozef Dal.

Očekuje se da ključne poruke konferencije budu da EPP grupa „iznova potvrđuje svoju nedvosmislenu podršku EU perspektivi zapadnobalkanske šestorke“, da je „posvećena unapređenju političkog dijaloga na Zapadnom Balkanu“, da „podržava pristup EU po kojem svaku državu treba vrednovati na osnovu sopstvenih vrednosti“, da „insistira na potrebi da partnerske države sprovode reforme, naročito u vezi sa upravom i vladavinom prava, borbi protiv korupcije i jačanjem regionalne saradnje“, te da „ohrabruje rešavanje preostalih bilateralnih sporova u duhu saradnje i pomirenja“ i da se „nada da će biti potpisan sveobuhvatan, održiv i obavezujući sporazum Srbije i Kosova“.

EPP je evropska stranka desnog centra koju su osnovale hrišćanskodemokratske partije pre više od četiri decenije, a kasnije su se „porodici“ pridružile i konzervativne i druge stranke desnog centra. U okviru EPP postoji tri vrste članstva: punopravno članstvo, pridruženo članstvo, odnosno stranke posmatrači. Pridruženo članstvo je najviši mogući rang članstva za stranku koja aktivno deluje u zemlji van okvira EU, pošto su punopravni članovi samo stranke EU zemalja, na primer Austrijska narodna stranka, Hrišćansko-demokratska unija Nemačke, koju predvodi kancelarka Angela Merkel, Fides – Mađarska građanska unija i druge. Status pridruženih članova u EPP što se Srbije tiče imaju Srpska napredna stranka i Savez vojvođanskih Mađara.

Apetit velikih sila

U EPP ocenjuju da „neko može da bude pristalica ili protivnik politike EU o proširenju, ali niko ne treba da ignoriše činjenicu da druge velike sile sa apetitom gledaju na Zapadni Balkan“. „U stvarnosti, meka sila Evropske unije se već nadmeće sa inostranim političkim uticajem, stranim investicijama i, čak, sa različitim kulturnim ili društvenim modelima.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari