Proslava na severu Kosova u krugu najuže porodice 1Marko Jakšić

Nije bilo nikakve organizovane proslave Nove godine, građani su pokazali zavidan nivo odgovornosti.

Proslava je bilo isključivo u krugu porodice i nije bilo nikakvih većih organizovanih okupljanja. Ljudi se ponašaju krajnje odgovorno ovih dana – kaže za Danas nekadašnji član Građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda i jedan od organizatora protesta 1 od 5 miliona na severu Kosova Marko Jakšić, koji govori o tome kako su na severu obeleženi novogodišnji, te kako će usled pandemije biti proslavljeni božićni praznici.

Jakšić kaže da se Božić i božićni praznici najčešće proslavljaju u krugu porodice, tako da, kako ocenjuje, ovogodišnja proslava neće biti drastičnija od svih ranijih.

– Sigurno je da će Božić i Badnje veće biti proslavljeni u krugu najuže porodice. Nisam ispratio da li ove godine ima organizovanog paljenja badnjaka ispred crkve i sličnih aktivnosti. Sigurno je da će ljudi, kao i svake godine, jer to rade u krugu užih prijatelja i poznanika, otići da iseku badnjak za Badnje jutro. Situacija na severu Kosova je kao i u svim drugim delovima Srbije, poslednja dva meseca su bili prilično strašni u pogledu broja umrlih od virusa i velikog broja zaraženih – navodi Jakšić.

On kaže da se situacija ovih dana malo stabilizovala, te da su brojevi počeli da padaju.

– Ukoliko bude bilo odgovornosti, a ja mislim da hoće, za Božić, računam da će taj trend padanja cifara da se nastavi i da možemo da očekujemo da nekoliko narednih meseci budu makar malo mirniji nego što su bila prethodna dva – poručuje Jakšić.

Rada Trajković, predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova, lekarka po zanimanju, ocenjuje da je stanje svuda užasno.

Prema njenim rečima, koliko zabrinjava bolest koja ima uporište u narodu, još više zabrinjava ogroman broj njenih kolega koji su oboleli.

– Nekoliko kolega su na respiratorima u ‘Dragiši Mišoviću’, neki po Nišu. Vrlo značajan broj lekara, o čemu se ne govori. Ono što mogu da čujem, iz izvora svojih kolega ali i pacijenata i građana, jeste da imaju vrlo slabu snabdevenost lekovima. Uz to, mi smo imali jednu potpuno neodgovornu akciju navodne vakcinacije na severu Kosova, posebno u Leposaviću, gde su okupili ljude za snimanje, a suštinski nisu imali više od desetak vakcina. To je napravilo veliki problem u smislu neodgovornosti, da sada, evo, po etničkom principu dajemo vakcine – ukazuje Trajković.

Ona tvrdi da su kada je reč o centralnoj regiji lekari užasno ugroženi, te da ima informacije i da i među zdravstvenim osobljem na severu Kosova ima obolelih.

– Ali, o tim stvarima se ne govori. Želja je da to prikažu kao lojalnost Vučiću, ne Srbiji. Ova struktura koja je postavljena ćuti, niko se ne buni, a nažalost, nama umiru lekari – kaže Trajković. Ona dodaje da je to ono što je najviše boli, kao i to što u medijima ne može da pronađe imena kolega koji su ovih dana nažalost umrli.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Proslava na severu Kosova u krugu najuže porodice”

  1. Nije to nikakva odhovornost baki, to je duboka rezignacija i neverica u ikakvu dobrobit i nove godine i narednih godina u buducnosti. Kako vam to nije jasno, nije mi jasno !

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.