Protest zbog dodele novca televiziji bliskoj SNS 1

Protest nezadovoljnih građana Kraljeva u organizaciji dela tamošnje opozicije, zakazan je za danas (sreda) s u 19 časova na Trgu srpskih ratnika.

Ovaj protest je ishod sastanka 13 opozicionih stranaka i organizacija koji je održan u ponedeljak, a povod za njega su odluke koje je poslednjih meseci donela vlast koalicije SNS – SPS u vezi s raspodelom budžetskih sredstava udruženjima građana, sportskim klubovima i medijima.

Inicijalna kapisla za današnje okupljanje bila je raspodela sredstava namenjenih za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja. Tom odlukom, verifikovanom na sednici Gradskog veća prošle nedelje, većina novca, oko 8,7 miliona dinara od ukupno deljenih 14,5 miliona dinara, pripala je Televiziji Kraljevo, koja slovi za medij blizak kraljevačkim naprednjacima.

Organizatori protesta poručuju da za organizaciju ovog skupa imaju podršku radnika nekadašnjih kraljevačkih preduzeća poput Fabrike Vagona, Autotransporta, Magnohroma i drugih koji su ostali uskraćeni za deo neisplaćenih zarada i drugih primanja.

– Posle današnjeg okupljanja donećemo odluku o daljoj dinamici održavanja protestnih skupova – kaže Ivan Matović, šef odborničke grupe „Udruženja Starosedeoci Kraljeva“ u lokalnoj skupštini. On dodaje da je, po njihovom mišljenju, to jedini način da se spreči da zavlada medijski mrak u gradu u kome 70.000 građana od ukupno 125.000 stanovnika nije glasalo za SNS.

Kako među organizatorima protesta nema kraljevačkog Lokalnog fronta, upitali smo Predraga Voštinića iz pomenute grupe građana zbog čega će izostati sa današnjeg okupljanja. On objašnjava da su organizatori protesta svesno i zlonamerno izbegli da pozovu Lokalni front, želeći da se i sami okoriste o političke benefite jednog takvog skupa, videvši u njima svoju konkurenciju, što dovoljno definiše prirodu protesta.

Voštinić navodi da je povod za okupljanje potpuno opravdan, jer je prema njegovom viđenju sadašnja raspodela sredstava medijima jedna od najbahatijih, ali da oni koji organizuju protest do sada nijednom nisu podržali slobodne medije, niti učestvovali u radu organizacija koje se time bave.

– Cilj te „nazovi opozicije“ bio je da ih bude što više na spisku samo kako se Lokalni front koji je jedini do sada pozivao na ulicu ne bi pominjao, da bi na taj način imali više prostora da ućare političke poene. Time se još jednom pokazalo da je razum ostao izvan opozicije. Spisak takođe obiluje političarima – uzurpatorima vlasti iz bivših režima koji su se skupili na jedno mesto, dok je Lokalni front ostao sa strane da svedoči o nerazumlju neprincipijelnog ujedinjavanja – ističe Voštinić.

Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Kraljevu Vukomir Mitrović pak nije saglasan sa Voštinićem i tvrdi da su organizatori pozvali sve opozicionare koje zanima sloboda medija i koji žele da stanu na put bahatosti kraljevačke vlasti. Na pitanje da li bi organizatori imali nešto protiv kada bi se predstavnici i članovi Lokalnog fronta ipak pojavili na večerašnjem protestu, Mitrović odgovara da su oni apsolutno dobrodošli.

Upitan zbog čega onda predstavnici Lokalnog fronta nisu bili pozvani na sastanak opozicije koji je održan u ponedeljak, on navodi da je na taj susret došao direktno iz Beograda, tako da nije upoznat zbog čega Front njemu nije prisustvovao.

Podsećanja radi, inicijativa za današnji protest koja je prethodila sastanku dela kraljevačke opozicije i njihovom dogovoru, pojavila se najpre na društvenim mrežama.

Organizatori

Među trinaest opozicionih stranaka koje organizuju večerašnji protest su Srpski pokret Dveri, Demokratska stranka, Demokratska stranka Srbije, Udruženje Starosedeoci Kraljeva i okoline, Pokret za Kraljevo, Srpska sloga, Socijaldemokratska stranka, Narodna stranka, Pokret za preokret, Nova Srbija, Dosta je bilo, Zdrava Srbija i udruženje Otpisani 2014.

Sporazum o Savezu za Srbiju još nije potpisan

Janko Veselinović, lider Pokreta za preokret koji će uz Narodnu stranku učestvovati na večerašnjem protestu, kaže za Danas da oni neće istupati u ime Saveza za Srbiju, već u okviru udružene opozicije u Kraljevu. On objašnjava da oni jesu deo Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda ali da sporazum o Savezu koji će delovati na teritoriji cele Srbije još uvek nije potpisan.

Zahtevi

„Zatražićemo smenu gradonačelnika Kraljeva Predraga Terzića, smenu gradskog veća, ali i načelnika raškog okruga Nebojšu Simovića, kao i poništavanje odluke o raspodeli sredstava medijima“, izjavio je za Danas Stefan Stančić iz Narodne stranke.

M.R.M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari