PSG: RFZO da obezbedi lek za sve obolele od multipla skleroze 1Foto: Pixabay/Stevepb

Pokret slobodnih građana (PSG) pozvao je danas Republički fond zdravstvenog osiguranja (RFZO) da obezbedi lekove za sve obolele od multipla skleroze (MS), a ne, kao što su najavili, za samo 1.300 pacijenata od ukupno 8.000, koji do sada nisu dobijali terapiju.

„Iz RFZO sada stižu informacije da su odobreni inovativni lekovi za lečenje MS-a, ali samo za 1.300 pacijenata, uz do sada lečenih 1.200 pacijenata lekovima prve generacije (najmanje delotvorni i odobreni još 1998. godine) od oko 9.000 obolelih. PSG pita RFZO, šta će biti sa oko 6.500 obolelih koji ostaju bez leka i ko će i na osnovu čega odrediti ko će dobiti lek?“, navodi se u saopštenju.

Oni su podsetili da je nelečena MS mnogo skuplja na duže staze, da donosi velike troškove obolelom, njegovoj porodici i društvu.

PSG navodi i da je obolelima teško da shvate da nekom više odgovara da postanu „društveni paraziti“ sa invalidskom penzijom, nego da im se obezbedi lek sa kojim bi bili ravnopravni članovi ovog društva.

Multipla skleroza je najčešće neurološko oboljenje od kog uglavnom obolevaju osobe u dobi između dvadesete i četrdesete godine.

„Dužnost države i društva je da svim obolelima omogući lečenje, kako bolest ne bi napredovala, a oni postali invalidi“, navodi PSG i dodaje da u svetu, pa i u susednoj Hrvatskoj, svi oboleli imaju pravo na lek a lečenje MS-a se drastično promenilo u poslednjih dvadesetak godina.

Od bolesti za koju nije postojao niti jedan lek, došlo se do 14 registrovanih originalnih lekova, navodi PSG i ističe da je najveći napredak u neurologiji vezan upravo za terapiju MS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari