Policija je juče rano ujutru na području Sremske Mitrovice uhapsila četvoricu pripadnika bivše paravojne formacije „Škorpioni“, saopštio je MUP Srbije. Kako navode iz policije uhapšeni su Željko Đukić zvani Brko, Dragan Medić zvani Guljo, Dragan Borojević i Miodrag Šolaja zvani Zicko, zbog sumnje da su u martu 1999.

Policija je juče rano ujutru na području Sremske Mitrovice uhapsila četvoricu pripadnika bivše paravojne formacije „Škorpioni“, saopštio je MUP Srbije. Kako navode iz policije uhapšeni su Željko Đukić zvani Brko, Dragan Medić zvani Guljo, Dragan Borojević i Miodrag Šolaja zvani Zicko, zbog sumnje da su u martu 1999. godine u Podujevu ubili 14 albanskih civila.
– Veće za ratne zločine podnelo je zahtev za sprovođenje istrage protiv četvorice uhapšenih pripadnika jedinice „Škorpioni“. Oni su osumnjičeni da su kao pripadnici jedinice „Škorpioni“, koja je tada delovala u sastavu MUP Srbije, zajedno s pravnosnažno osuđenim Sašom Cvjetanom, 28. marta 1999. u dvorištu kuće porodice Gaši u ulici Rahmana Morine 7 u Podujevu iz automatskih pušaka ispalili više projektila u grupu civila albanske nacionalnosti, većinom žena i dece. Tada je ubijeno 14, a petoro civila teško je povređeno – izjavio je juče Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine.

Presuda „Škorpionima“

Za likvidaciju šestorice srebreničkih muslimana u Trnovu u julu 1995. četvorica pripadnika jedinice „Škorpioni“ prvostepeno su osuđeni na ukupno 58 godina zatvora ove godine. Slobodan Medić i Branislav Medić osuđeni su na maksimalne kazne od po 20 godina, Pero Petrašević, jedini koji je priznao krivicu, osuđen je na 13, Aleksandar Medić na pet godina zbog pomaganja u izvršenju, dok je Aleksandar Vukov, koji se takođe teretio za pomaganje, oslobođen.

Tužilaštvo za ratne zločine ih tereti kao saučesnike u izvršenju ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Vukčević je naglasio da za taj slučaj nema više osumnjičenih i da se nada da će istraga o zločinu u Podujevu biti dovedena do kraja.

Svedočenje u Haškom tribunalu

Na suđenju šestorici bivših vojnih, policijskih i političkih funkcionera Srbije i Jugoslavije u Haškom tribunalu, bivši pripadnik Škorpiona Goran Stoparić prošle godine je svedočio da su pripadnici te jedinice u Podujevu, kao jedinica MUP Srbije, ubili albanske civile, precizirajući da je bilo 19 žrtava. Stoparić je, kao svedok optužbe, posvedočio da su Saša Cvjetan i još trojica „Škorpiona“ 28. marta 1999. ušli u jedno dvorište u Podujevu, neposredno pošto je jedinica stigla na Kosovo, da je čuo rafale i da su u dvorištu kasnije pronađena tela 19 civila, od kojih su 12 bila deca mlađa od 14 godina. Svedok je prethodno rekao da je oko 120 „Škorpiona“ iz Šida, pod komandom Slobodana Medića zvanog Boca, na Kosovo bilo upućeno u okviru rezervnog sastava Specijalne antiterorističke jedinice MUP Srbije.

Tom prilikom u Podujevu su ubijeni Špetima (10), Špenda (13), Nora (15), Salida (39), Šefćeta (43) i Šehida Bogujevci (69). Ubijeni su i Aljbion (2), Mimoza (4), Arber (7), Fitneta (36), Isma (69) i Dafina Durići (69), kao i Fezdrija (21) i Nefisa Ljugaljiu (54). Teško su ranjeni Jehona (1), Genc (6), Ljirije (9), Fatos (13) i Saranda (14) Bogujevci.
„Predlog za određivanje pritvora protiv osumnjičenih temeljim na osnovu Zakonika o krivičnom postupku, iz razloga što okolnosti vezane za ličnosti osumnjičenih i njihovu pripadnost jedinici ‘Škorpioni’ opravdano ukazuju da postoji opasnost od bekstva, mogućnosti uticaja na svedoke, kao i zbog visine zaprećene kazne zatvora koja iznosi više od deset godina“, piše u obrazloženju zahteva za sprovođenje istrage koje je potpisao zamenik tužioca za ratne zločine Milan Petrović.
Za zločin u Podujevu prošle godine pred Okružnim sudom u Beogradu pravnosnažno je osuđen Saša Cvjetan na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora. Posle višemesečne istrage drugi ranije osumnjičeni pripadnik „Škorpiona“ Dejan Demirović oslobođen je optužbi aprila prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari