Savez za Srbiju: Produbljene političke podele 1Foto:Savez za Srbiju

Poslednji dani su pokazali da su političke podele u Srbiji intenzivirane i produbljene i da postoji realna opasnost od građanskih sukoba sa nesagledivim posledicama, koje iniciraju Aleksandar Vučić i njegov režim, kao odgovor na proteste nezadovoljnih građana, saopštio je Savez za Srbiju.

Savez za Srbiju je saglasan da u ovom trenutku nema uslova za održavanje izbora, pre svega zbog imperativa očuvanja zdravlja i bezbednosti građana, odnosno zbog mogućnosti izazivanja novog talasa epidemije. Pored toga, ocenjuje SZS, nakon uvođenja vanrednog stanja izborni uslovi su postali još gori i sada ne postoji nijedan elementarni preduslov za slobodne i poštene izbore.

Za prevazilaženje ustavno-političke krize izazvane istekom roka za održavanje redovnih izbora i istekom mandata Narodne skupstine i Vlade, kao i za ublažavanje ekonomskih posledica epidemije, neophodna je implementacija zahteva srpske opozicije kako ova kriza ne bi ugrozila opstanak nacije, države i demokratije, navodi SZS.

Ukazuje se da je samo tako moguće izbeći još veće podele i krizu produbljenu pandemijom, koja je promenila opšte društvene odnose. Nova politička situacija sa kojom se suočavamo predstavlja ozbiljan rizik koji može da dovede do nesagledivih sukoba u društvu, za šta punu odgovornost snosi Vučićev režim, koji na zahteve opozicije i nezadovoljstvo građana odgovara agresijom i pretnjama, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari