Šešelj zatražio humanije uslove za Ulemeka i Jovanovića 1Skupština Foto: Fonet/Nenad Đorđević (arhiva)

Zašto Milorad Ulemek i Zvezdan Jovanović kaznu dugotrajnog zatvora izdržavaju u krajnje stravičnim, neljudskim i ponižavajućim uslovima“, pitao je Vojislav Šešelj, šef Srpske radikalne stranke.

Ministarstvo pravde Srbije, dodajući da su obojica već punih deset godina u specijalnom odeljenju Kazneno – popravnog zavoda “Zabela “ u Požarevcu, a pre toga su pet godina bili u istražnom zatvoru. To je dakle petnaest godina u neredovnim uslovima.

Šešelj je naveo njih dvojica svake dve godine imaju mogućnost da podnesu zahtev da izađu iz specijalnog odeljenja i svake godine su odbijeni, bez ikakvog obrazloženja.

”Izveštaji zašto su odbijeni su toliko poverljivi da razloge ne znaju ni oni na koje se odnose, to nema ni kod Hiltera. I kod njega su vodili računa da se bar malo poštuje pravo. Oni se svaki put žale, a ne znaju na šta se žale“, rekao je Šešelj i dodao da su obojica osudjena na osnovu lažnih svedočenja u režiranom procesu.

On se pozvao i na izveštaj Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja u kome se kaže da se režim u specijalnom odeljenju u Zabeli može opisati kao režim koji je na granici neljudskog i ponižavajućeg. Jer, kako je rekao Šešelj jedina svetlost koju mogu da vide zatvorenici je tokom dvosatne fizičke vežbe na otvorenom prostoru na opresivno golom dvorištu bez zelenila.

“U svetskoj praksi insistira se da robijaši imaju neposredniji kontakt sa stražarom , to su nama obezbedili u Hagu , koji se formalnije ponašaju” , naveo je lider SRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari