Skot: Dijalog da bude standard 1Foto: Ambasada SAD

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Kajl Skot izjavio je danas da je reforma sistema izdavanja građevinskih dozvola bio jedan od dobrih primera saradnje Vlade Srbije, privatnog sektora i civilnog društva i da je potrebno da se kroz novi projekat javno-privatnog dijaloga za razvoj takva praksa uspostavi kao standard.

U materijalu koji je dostavljen na konferenciji navodi se sa prema Regulatornom indeksu Srbije za 2017/2018 godinu, 60 odsto zakona bitnih za privredu nije prošlo kroz javnu raspravu u protekloj godini, 90 odsto je doneto po hitnom postupku, dok polovina nacrta zakona nije bila dostupna na sajtovima nadležnih ministarstava.

Skot je rekao da mu je zadovoljstvo što može da govori na konferenciji koja označava početak novog četvorogodišnjeg projekta USAID, Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj i Republičkog sekretarijata za javne politike o javno-privatnom dijalogu za razvoj.

On je pohvalio angažovanje Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović o reformi sistema izdavanja građevinskih dozvola, učešće NALED, kao i skoro 1.500 učesnika u javnoj raspravi i tom procesu.

Svima se čini da govorimo o procesima, procesima, ali oni donose rezultat i reforma izdavanja građevinskih dozvola je jedna od najvažnijih koji doprinosi održivom privrednom rastu, rekao je Skot.

Od uvođenja „one stop shop“ 2015 godine, podsetio je Skat, kontinuirano raste izdavanje građevinskih dozvola pa je u 2017. godini odobreno 46 odsto više nego u 2016. godini.

Ključne aktivnosti i očekivani rezultati projekta javno-privatnog dijaloga za razvoj, u periodu od 2018-2021 godine, su izgradnja kapaciteta u državnim institucijama i šest izabranih privrednih udruženja ili organizacija civilnog društva, podrška u zagovaranju i primeni šest ključnih reformi za poboljšanje privrednog ambijenta.

Planirana je izrada vodiča on-line trening programa, modela i alata za javno-rpiatni dijalog i uspostavljanje PPD Hub, kao centralnog mesta za javno-privatni dijalog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari