Specijalno tužilaštvo Kosova: Optužnice protiv funkcionera i političara 1Foto: Epa__VALDRIN_XHEMAJ_.jpg

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv jedanaest funkcionera i političara, a među optuženima su sadašnji kosovski ministar, nekadašnji poslanici, zamenici ministara, generalni sekretari, savetnici, bivši predsednik SO-a Prizren, i više direktora Odbora u javnim preduzećima, saopšteno je iz ovog kosovskog tužilaštva.

Predmet se naziva „Pronto“, što je naziv i serijala tekstova i audio zapisa telefonskih razgovora najviših kosovskih zvaničnika koje je 2016. godine objavio portal Insajderi u okviru Dosijea šefova, prenosi KoSSev.

U prisluškivanim razgovorima jedan od lidera Demokratske partije Kosova, Adem Grabovci, dogovarao je sa svojim političkim saborcima, uključujući kosovskog predsednika, Hašima Tačija, kojeg je oslovljavao sa „šefe“ – zapošljavanje njima odgovarajućih lica, biranje predsednika i članova odbora u javnim preduzećima i nezavisnim agencijama.

Upravo se u saopštenju tužilaštva podseća da su „slučaj objavili mediji, otkrivajući aktivnosti i metode rada u okviru interesnih grupa, na osnovu čega je tužilaštvo iniciralo istragu“, što je, ističu – rezultiralo optužnicom.

„Prema optužnici, okrivljeni su zloupotrebili službeni položaj, sarađivali međusobno, dajući privilegije i nezakonit prioritet licima koja su se nadmetala za važne pozicije.

Kao što je mesto direktora javnih preduzeća, izvršnog direktora Agencije za registre u Ministarstvu unutrašnjih poslova, šefa Agencije za medicinske proizvode i koordinator centra za civilnu registraciju u opštini Klina, negirajući i ograničavajući slobodu i prava drugih kandidata, garantovanih zakonom,“ stoji u saopštenju tužilaštva Kosova.

Insajderi je tokom 2016. objavio niz tekstova, nakon što je došao u posed oko 1.000 telefonskih razgovora zvaničnika. Tada je izostala reakcija institucija, a u Prištini su održavani i protesti građana protiv, kako su izveštavali mediji, „klana pronto“, piše KoSSev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari