Tači: Srbe plaše kriminalci 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Srbi na Kosovu se sve više integrišu u kosovsko društvo i institucije, oni su najviše uplašeni od kriminalnih elemenata u njihovoj zajednici i zato je današnja operacija Specijalne kosovske policije (ROSU) u interesu svih građana Kosova, uključujući i srpsku zajednicu, izjavio je predsednik Kosova Hašim Tači portalu Vijesti.ba.

Pripadnici ROSU danas su sproveli na Kosovu akciju protiv organizovanog kriminala u kojoj je uhapšeno 19 policijskih službenika od kojih 11 srpske, 4 albanske i 4 bošnjačke nacionalnosti.

Tači je rekao da su u akciji uhapšeni pripadnici različitih etničkih grupa i da je akcija dobila podršku međunarodne zajednice. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije (MVP) nazvalo je operaciju specijalne kosovske jedinice (ROSU) još jednom u nizu provokacija Prištine.

“Ovo je operacija protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja i obavljena je na celoj territoriji Kosova, ne samo na severnom delu Kosova. Uhapšeni su pripadnici svih etničkih zajednica. Operacija je imala podršku i međunarodne zajednice pošto je sprovedena u cilju učvršćivanja vladavine prava na Kosovu i šire u region”, rekao je Tači.

Povodom izjavr predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je cilj akcije bio da se zaplaše Srbi, Tači je rekao da je akcija u interesu svih građana Kosova.

“Srbi na Kosovu se sve više integrišu u kosovsko društvo i institucije. Oni su najviše uplašeni od kriminalnih elemenata u njihovoj zajednici. Zato je ova operacija danas u interesu svih građana Kosova, uključujući i srpsku zajednicu”, istakao je Tači.

Portal podseća da je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je operacija ROSU ozbiljan udarac na krhki mir na Kosovu, i da ne može biti tolerisana ni od nečega što se zove međunarodna zajednica.

“Mir na Kosovu je trajan i održava se uz pomoć Kosovskih sigurnosnih mehanizma i međunarodnih snaga predvođenih NATO alijansom.

Najveća prepreku naporima za trajan mir i stabilnost u celom regionu su nacionalizam kao i organizovani kriminal”, rekao je Tači u odgovoru na Dodikove optužbe. “Kosovo ostaje privrženo dijalogu i vladavini prava na celoj territoriji Kosova i u interesu svih građana Kosova”, naglasio je Tači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari