Tačiju preti smena u parlamentu 1Foto: Beta

Kosovski premijer Aljbin Kurti „nezvanični“ je miljenik Evropske unije, dok je predsednik Kosova Hašim Tači „adut“ Sjedinjenih Američkih Država, pa treba očekivati da će „dvovlašće“ u Prištini trajati izvesno vreme. Ipak, pošto nijedno dvovlašće nije održivo na duži rok, Tači će, verovatno, biti smenjen u parlamentu, tvrde za Danas nezvanično diplomate.

Komentarišući neskrivene razmirice na liniji Kurti-Tači, koje su ponovo došle do izražaja prekjuče, odbijanjem premijera da se sastane sa predsednikom u cilju „informisanja, konsultacija i koordinacije u vezi sa pitanjima od nacionalnog značaja“.

Izvori Danasa konstatuju da konsultacije koje je Tači održao sa političkim strankama, uključujući Srpsku listu, te njegov nedavni susret u sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem u Beloj kući, predstavljaju još jedan pokazatelj da SAD vrše pritisak na Prištinu da ukine takse na srpsku robu i da se što pre nastave pregovori o Kosovu.

„Amerika je fokusirana na postizanje sporazuma koji bi uključivao teritorijalne korekcije i članstvo Kosova u UN, a Tači je spreman da podrži takav ishod. Nasuprot tome, Nemačka i dalje svim silama nastoji da isključi opciju podele Kosova, baš kao i Kurti. Zbog navedenih razlika u gledištima na Zapadu, kao i u stavu kosovskog predsednika i premijera umanjuju se šanse za bilo kakav dogovor“, napominju diplomate.

Kosovski premijer izjavio je juče da ne veruje da će SAD uvesti sankcije Kosovu zbog odbijanja Prištine da ukine takse. On je naglasio da „nije potvrđena vest“ da je Amerika blokirala sredstva iz programa Milenijum čelindž korporejšn za Kosovo.

– Ne verujem u američke sankcije, jer Kosovo i Amerika imaju posebne odnose, a za blokadu sredstava ne znam da li je informacija potvrđena, kazao je Kurti novinarima u Prištini.

S druge strane, list Gazeta ekspres tvrdi da Kosovo više ne može da računa na 50 miliona evra iz pomenutog programa, „kao ni na preostalih 150 miliona evra u okviru projekta u vezi s gasom, a koji su su planirani da budu uloženi“.

Portal KoSSeV objavio je da su savetnici nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona, Jan Heker i Emanuel Bone održali juče odvojene sastanke sa Kurtijem i Tačijem. Kako se ističe, Kurtiju su preneli „posebnu poruku“. RTK je preneo da je ključna poruka bila ukidanje taksi. Ubrzo nako što je sastanak završen, Tači se požalio na svom Tviter nalogu da je razočaran. „Ništa o viznoj liberalizaciji, bez novih ideja o dijalogu, bez ohrabrivanja za perspektivu u EU. Prazna obećanja“, poručio je kosovski predsednik.

Poruka američkog senatora

KoSSeV prenosi i tvit američkog senatora Dejvida Perdue: „Ukoliko Priština ne ukine namete prema Srbiji, SAD bi trebalo da preispitaju prisustvo trupa na Kosovu.“ Objavu američkog senatora potom je „retvitovao“ izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari