Svih ovih meseci se pregovara i svih ovih meseci se radi o tome da pokušavam da odbranim izbornu volju građana i spreman sam sve vreme na kompromise, ali nisam spreman da pravim kompromis oko toga u kom pravcu ide Srbija i na koji način će Srbija ponovo otpočeti pregovore sa Evropskom unijom o pridruživanju, što znači dosezanje boljeg života za građane – istakao je predsednik Srbije Boris Tadić u Zrenjaninu, na centralnoj proslavi slave DS.

Svih ovih meseci se pregovara i svih ovih meseci se radi o tome da pokušavam da odbranim izbornu volju građana i spreman sam sve vreme na kompromise, ali nisam spreman da pravim kompromis oko toga u kom pravcu ide Srbija i na koji način će Srbija ponovo otpočeti pregovore sa Evropskom unijom o pridruživanju, što znači dosezanje boljeg života za građane – istakao je predsednik Srbije Boris Tadić u Zrenjaninu, na centralnoj proslavi slave DS.
Prema njegovim rečima, formiranje vlade je prioritet i demokrate će doći na zakazanu sednicu ali sve ostalo ne zavisi od Demokratske stranke. U krajnjoj liniji, istakao je Tadić, DS i ne mora da uđe u vladu.

Zašto je važna policija

S obzirom na to da su pregovori o formiranju vlade zapeli oko pitanja MUP, Boris Tadić istakao je da je to pitanje od suštinskog značaja za zemlju.

– MUP je suštinski bitan zbog toga što u Srbiji još uvek haraju kriminalci, što nije pobeđen organizovani kriminal, zbog toga što takozvane paravojne formacije oživljavaju ideje devedesetih godina, zbog toga što ljudi na svojim političkim majicama nose simbole Srbije koja je osramotila svoje ime devedesetih godina i nose slike onih koji su pucali na Zorana Đinđića, zbog toga što se postavljaju bombe pod prozore novinarima, zbog toga što ništa nija rešeno kako treba da bude rešeno. Oko toga nema kompromisa – rekao je Tadić.

– Kompromis ću uvek da napravim oko nekog personalnog pitanja, ali oko glavnog pravca razvoja Srbije, oko glavnih političkih ciljeva nema nikakvih ustupaka. Demokratska stranka a i sam lično sam bio spreman da napravim kompromis oko premijera. Treća stranka po broju glasova po tom predlogu dobija mesto premijera, to nije dakle DS. Ali ne mogu da se prave, jedan za drugim, kompromisi koji znače na kraju gubljenje politike i glavnog pravca. Niko u Srbiji nema pravo tako nešto da uradi i mi dobro znamo šta je naša obaveza. Ogromna je odgovornost u ovom trenutku na svim demokratskim političarima jer Srbija može krenuti u sasvim suprotnom pravcu od onog koji je trasirala 5. oktobra 2000. godine – istakao je Tadić u obraćanju novinarima.
Po Tadićevim rečima, ne radi se o tome da DS dobije svoja mesta u vladi, da se malo pomere postojeći ministri i da svoja mesta nađu novi ministri iz Demokratske stranke, već da se vlada uopšte formira.
– Pregovaramo o vladi da bismo ostvarili naš politički cilj. I zato vam kažem da DS uopšte ne mora da bude u vladi i ne mora nijedan čovek iz DS da dobije ministarsku poziciju. Jedini način da Demokratska stranka uđe u vladu jeste da imamo jasne garancije i jasne instrumente da realizujemo naše zajedničke, državne, nacionalne i političke ciljeve, a to su članstvo u EU i odbrana integriteta naše zemlje – naglasio je Tadić.
Tadić je izjavio da je spreman da već sutra potpiše koalicioni ugovor, kako bi se formirala vlada, nakon Đurđevdana koji obeležavaju i DS i DSS, izjavio je Tadić.
– Predlog koji je na kraju dala DS podrazumeva da premijer nije iz Demokratske stranke, da skoro svaki ministar bitan DSS-u i G 17 Plus ostaje na svom mestu, samo nećemo da pravimo kompromos oko toga kakvu ćemo politiku voditi – rekao je Tadić.
Tadić je izrazio spremnost da u ime DS potpiše koalicioni sporazum a kao predsednik spreman je da ispuni svoje obaveze, tako da će na današnjem zasedanju parlamenta predložiti kandidata za premijera. Demokrate su spremne na svaki kompromis koji dovodi do rešenja, izjavio je Tadić u Zrenjaninu i naglasio da je uvek spreman na dogovor i zatražio od sveštenstva podršku za takvu misiju. Spemnost, prema njegovim rečima, ne znači kolebljivost i demokrate ne odstupaju od osnovnih ideja koje treba da vode Srbiju a to su nastojanja da se zemlja približi Evropskoj uniji.
Prema Tadićevim rečima, Demokratska stranka dobro zna šta znači integritet Srbije i ni jednog trenutka ne odstupa od njega, i veoma dobro zna da je za državu važno pitanje Kosova i Metohije, kao što ni naše članstvo u EU nema alternative.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari