Ministar spoljnih poslova Slovenije Dimitrij Rupel, čija će država predsedavati Evropskom unijom od 1. januara 2008, izjavio je juče u Prištini da Evropska unija nije napustila plan Martija Ahtisarija. Tokom jednodnevne posete Prištini on je izjavio da je predlog od 14 tačaka međunarodne pregovaračke trojke za status Kosova pokušaj da se pronađe što više zajednički prihvatljivih tačaka u pregovorima.
– Slovenija je tradicionalni prijatelj Kosova, dok se ulaskom u EU njena politika i stavovi nadovezuju na politiku EU – rekao je Rupel posle sastanka s pregovaračkom delegacijom Kosova, koju je predvodio kosovski predsednik Fatmir Sejdiu.
Slovenački ministar se sa Sejdiuom sastao i posebno. Rupel je naveo da je želeo da se status Kosova reši tokom ove godine, ali da će se, po svemu sudeći, to dogoditi tek 2008.
– Neka od značajnih kretanja mislim da će se nastaviti i u periodu kada Slovenija preuzme predsedavanje EU – rekao je on.
Rupel nije želeo da kaže koji će stav zauzeti EU u slučaju jednostranog proglašavanja nezavisnosti Kosova, navodeći da Unija ima svog predstavnika u međunarodnoj „trojki“ i da treba sačekati rezultat dodatnih pregovora.
Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je rekao da dokument od 14 tačaka koji je predstavila „trojka“ nikako ne zamenjuje predlog međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija.
– Paket Ahtisarija je osnova, to je dokument koji se neće otvoriti za promene i koji je utvrdio rešenje za status Kosova – rekao je Sejdiu.