"Upali bi i u Belu kuću, ali ključevi su kod Vučića" 1Foto: BETA/ AP Photo Jose Luis Magana

Nasilni upad pristalica još uvek aktuelnog predsednika SAD-a Donalda Trampa na Kapitol u Vašingtonu, prilikom koga je život izgubilo petoro ljudi, najkomentarisaniji je događaj na društvenim mrežama u prethodnih nekoliko dana, pa je tako i domaća Tviter zajednica iznela svoje komentare i zapažanja na ono što se desilo u zgradi koja je jedna od simbola američke demokratije.

Bojan Pajtić, bivši pokrajinski premijer i predsednik Demokratske stranke, našalio se na Tviteru da bi demonstranti upali i u Belu kuću, ali da su ključevi kod Vučića, aludirajući na to da se predsednik Vučić prilikom potpisivanja Vašingtonskog sporazuma hvalio da je od Trampa simbolično dobio ključeve rezidencije predsednika SAD-a.

Na dan upada u Kapitol sociološkinja Vesna Pešić takođe je reagovala.

– Pratite li Vašington, šta rade Trampovi fašisti, državni udar, neće da preda vlast koju je na izborima izgubio, đubre fašističko – napisala je Pešić.

Sergej Trifunović, glumac i bivši predsednik Pokreta slobodnih građana, u jednom od svojih tvitova o dešavanjima u Vašingtonu, ironično je povezao tu aktuelnost sa posetom predsednika Aleksandra Vučića manastiru Hilandar.

– Vučiću se u keliji upravo, nakon sedam sati tihovanja, obratio Gospod i rekao kako će pomoći onom koji mu je dao hemijsku: Tramp će sutra objaviti da su ljudi ispred Kapitola samo slavili pravoslavni Božić, u znak podrške Srbiji – napisao je Trifunović.

Reditelj Srđan Dragojević dan posle upada osvrnuo se na izveštavanje Si-En-Ena.

– Zgrožen sam sinoć bio izveštavanjem CNN-a. Zgađen. Kakva vulgarna, trivijalna propaganda. Opet, drago mi je da sam njih gledao. Nekada je važno staviti stvari u perspektivu. I ne zaboraviti da su u životu jedino važne ideje pravde, slobode i jednakosti – napisao je Dragojević.

Advokat i bivši predsednik Građanskog demokratskog foruma Aleksandar Olenik poručio je na Tviteru da očekuje da se Tramp obrati rulji sa „niko ne sme da vas bije“.

– Na Tviteru, naravno – dodao je Olenik.

I on se dan kasnije osvrnuo na izveštavanja, ovoga puta Foks njuza.

– I Foks njuz je promenio način izveštavanja. Trampu, po ugledu na Vučića i Lukašenka, ostaje samo vojska. Videćemo ko je jači, ludak pred gubljenje moći ili američki ustav i demokratija – napisao je Olenik u objavi.

Politički analitičar, urednik NSPM i bivši poslanik Đorđe Vukadinović na svom Tviter nalogu takođe se osvrnuo na događaj koji je bio udarna vest u svim svetskim medijima, a posebno i na to što su američkom predsedniku ukinuti nalozi na društvenim mrežama.

– Za Trampa me zaista boli uvo. Neka ga „impičuju“ ili hapse, ako misle da ima osnova. Ali ovo gašenje naloga i proterivanje sa mreža je inkvizitorsko, nedemokratsko, štetno i jadno. Da i ne govorimo o pucanju u glavu nenaoružane mlade žene. Velika bruka za SAD i sve koji to pravdaju. I još nešto: Nije kvarenje američkog političkog sistema počelo sa Trampom, nego je on posledica već postojeće i uveliko poodmakle truleži. (Ok, ok. Znam da se nešto slično može reći i za Srbiju i Vučića.) U koliko-toliko normalnoj Americi on bi bio samo osrednji tajkun i rijaliti zvezda – zaključio je Vukadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari