Generalni sekretar UN Ban Ki Mun počinje danas posetu Rusiji tokom koje će s najvišim ruskim zvaničnicima razgovarati i o situaciji na Kosovu. Kako je objavljeno na sajtu UN, Ban Ki Mun će se tokom posete Moskvi sastati s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i njegovim naslednikom Dmitrijem Medvedevom, kao i sa šefom diplomatije Sergejem Lavrovom.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun počinje danas posetu Rusiji tokom koje će s najvišim ruskim zvaničnicima razgovarati i o situaciji na Kosovu. Kako je objavljeno na sajtu UN, Ban Ki Mun će se tokom posete Moskvi sastati s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i njegovim naslednikom Dmitrijem Medvedevom, kao i sa šefom diplomatije Sergejem Lavrovom. U intervjuu Radiju UN uoči posete, on je rekao da je na Kosovu posle proglašenja nezavisnosti bilo nasilja, ali da je situacija sada „uglavnom mirna“ i da je „apsolutno neophodno da međunarodna zajednica i zainteresovane strane omoguće da se očuvaju mir i stabilnost na terenu“.
– Zato zainteresovane strane moraju da se uzdrže od jednostranih akcija koje bi mogle da pogoršaju trenutnu situaciju ili da izazovu nasilje – rekao je generalni sekretar UN.
Ban Ki Mun je dodao da će Unmik nastaviti da obavlja svoj posao na Kosovu ukoliko Savet bezbednosti UN ne odluči drugačije. Uoči prve posete Rusiji u svojstvu generalnog sekretara UN, on je kazao i da će u Moskvi nastojati da produbi partnerstvo UN i Rusije. Osim o Kosovu, Ban će s ruskim zvaničnicima razgovarati i o bliskoistočnom mirovnom procesu i konferenciji koja treba da se održi u Rusiji, kao i o situaciji u sudanskom regionu Darfur.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari