Vesiću naređeno da se ređe pojavljuje u medijima 1Goran Vesić na primopredaji autobusa Foto: Beoinfo

Građani, a pre svega članstvo Srpske napredne stranke, „veoma su nezadovoljni“ pojedinim funkcionerima, a po nepopularnosti trenutno „prednjači“ zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, navodi se u „internoj analizi“ SNS, u čije delove je Danas imao uvid.

Kako se ističe, Vesić se, uglavnom, doživljava kao krivac za „kontroverzne projekte“, poput spornih „prepravki“ Trga republike, ali i kao „preletač“ koga članovi SNS „ne smatraju jednim od njih“.

Pojedini izvori nezvanično navode i da je zameniku gradonačelnika Beograda nakon takvih rezultata „odnedavno naređeno da se ređe pojavljuje u medijima“.

Pored „slučaja Vesić“, vrh SNS doživljava i afere „Krušik“ i „doktorat“ ministra finansija Siniše Malog, kao „velike izazove“ uoči predstojeće izborne kampanje. U tom kontekstu, precizira se da navedene afere „predstavljaju znatno veći problem, nego što je to bilo rušenje u Savamali“.

Ipak, naši sagovornici smatraju da ni Mali ni ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović „makar do izbora neće snositi posledice stranačkih kazni, niti su im dok traje kampanja ugrožene funkcije u vladi“.

„Što se tiče lokalnog nivoa, posle afere Jutka u Brusu, kao i afere Laban u Subotici, mogu se očekivati neke kazne, ali, pre svega, simbolične. Glavni problem članstva naprednjaka odnosi se na okružne koordinatore, koje je nametnula centrala stranke. Ti koordinatori uglavnom nemaju razumevanja za probleme lokalnih sredina, ponašaju se oholo, imaju ulogu naredbodavaca, a neretko su im potčinjeni i predsednici opština i gradonačelnici. Jedan od takvih je je Branko Malović, o čijim postupcima su mediji izveštavali“, preciziraju izvori Danasa.

Kako saznajemo, malobrojni su funkcioneri SNS za koje je ocenjeno da imaju „čiste ruke“, a moguće je i da će se na sednici Glavnog odbora stranke u nedelju 29. decembra, „na meti žestokih kritika“ naći, između ostalih, Zoran Babić. Naši sagovornici, takođe, tvrde da je lider naprednjaka Aleksandar Vučić svestan da bi SNS kada bi se odrekla „nepopularnih kadrova dobila na rejtingu, ali, s druge strane, možda bi neki od njih kasnije postali nezgodni protivnici“.

„Vučić ima dilemu – dokle da on sam bude gromobran za veliki broj afera funkcionera SNS i kada je vreme da se odrekne nesumnjivo kompromitovanih pojedinaca“, objašnjavaju upućeni u situaciju u SNS-u.

Javna kritika Siniše Malog

Vučić je pre nekoliko dana prilikom gostovanja na TV O2 kazao da „ima ljudi unutar SNS koji ne zaslužuju ni moje, ni poverenje građana“, a govoreći o plagiranom doktoratu Siniše Malog, između ostalog, rekao: „Malom je u tom trenutku bila važnija njegova lična karijera i ono što je postigao od zajedništva“ sa SNS-om.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari