Više partija osudilo grafite mržnje u Novom Sadu 1Foto: www.novisad.rs

Pokret slobodnih građana, Demokratska stranka i Stranka slobode i pravde osudili su ispisivanje grafita na ogradi u Novom Sadu, koji pozivaju na smrt aktivista PSG Davora Stefanovića i Mie Milić, Stranke slobode i pravde Brajana Brkovića i Demokratske stranke Dejana Bagarića.

PSG: Treba kazniti odgovorne za grafite rasne i nacionalne mržnje

Pokret slobodnih građana (PSG) zatražio je danas od nadležnih institucija da hitno pokrenu istragu i kazne osobe koje su pozvale na smrt aktivista PSG Davora Stefanovića i Mie Milić, Stranke slobode i pravde Brajana Brkovića i Demokratske stranke Dejana Bagarića, ispisujući grafite na ogradi u Novom Sadu.

„Naši aktivisti su na Dan ljudskih prava uklanjali grafite rasne i nacionalne mržnje u Novom Sadu i ovaj napad je bez ikakve sumnje odgovor na njihovo antifašističko delovanje“, smatra PSG.

Pokret je naveo da je vlast Srpske napredne stranke koja je u Novom Sadu „dopustila divljanja nacističkih grupa i koja ih koristi za svoje prljave kampanje“, direktno odgovorna za podele i atmosferu u kojoj dominira mržnja.

DS zahteva hitnu istragu o grafitima mržnje u Novom Sadu

Demokratska stranka (DS) zahteva hitnu istragu o tome ko je i kada na Bulevaru patrijarha Pavla u Novom Sadu ispisao grafit sa imenima nekoliko mladih aktivista opozicionih stranaka koji su označeni kao izdajnici i meta odmazde tobožnjih patriotskih snaga, saopštila je ta partija.

Kako se navodi, uz njihova imena su napisane reči „Spisak postoji“, što predstavlja nedvosmislenu i brutalnu pretnju koja se ne može nikako drugačije tumačiti osim kao poziv na ubistvo.

Među imenima mladih aktivista je i ime poverenika Demokratske omladine Dejana Bagarića, koji je u vreme građanskih protesta 2019. godine već bio teško pretučen.

Demokratska stranka upozorila je gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i Aleksandra Vučića da su od danas odgovorni za živote i bezbednost mladih ljudi čija su imena ispisana na zidu u novosadskom naselju Telep.

„Vučević nesumnjivo kontroliše svoje stranačke falange koje stoje iza ovih opasnih pretnji i nećemo mu dozvoliti da se i ovog puta pravi naivan i neobavešten; navela je DS i dodala da je duž Bulevara patrijarha Pavla instalirano više desetina bezbednosnih kamera i da ne postoji ni teoretska mogućnost da bar neka nije snimila ljude koji su ispisali grafit.

„Novosadska policija neće pronaći počinioce ovog zlodela samo ukoliko ne bude htela da ih otkrije, ili ukoliko bude sprečena da sprovede brzu i efikasnu istragu“, ukazala je DS i najavila da će podneti i krivičnu prijavu protiv lica koja su ispisala grafit i preduzeti pravne i druge mere kako bi zaštitila sve čija su se imena našla na zidu nedaleko od jednog dečjeg igrališta.

SSP: Pretnje Brkoviću predstavljaju znak da je vlast spremna na sve

Na zidu igrališta na Bulevaru patrijarha Pavla u Novom Sadu osvanule su poruke mržnje i pretnje potpredsedniku Gradskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) Brajanu Brkoviću i drugim aktivistima u borbi protiv autokratske vlasti, saopštila je danas ta partija.

Kako se ističe, otvorene pretnje Brkoviću predstavljaju jasan znak da je vlast u poslednjem stadijumu vladavine spremna na sve „kako bi odložila neizbežno – potpuni slom režima Aleksandra Vučića.

Njegov verni izvršilac u Novom Sadu, Miloš Vučević, svojim izjavama, činjenjem i nečinjenjem odgovoran je za atmosferu linča koja se sprovodi prema političkim neistomišljenicima u našem gradu, ocenila je SSP, pitajući Vučevića šta treba da se desi „da svojim kriminalnim saradnicima da znak da se zaustave“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari