Vučić: Pitanje Kosova će biti glavna tema na sastancima u Vašingtonu 1Foto: Beta/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas da će pitanje Kosova biti „dominantna“ tema na njegovim predstojećim sastancima u Vašingtonu.

Vučić je prekosutra putuje u Vašington gde će se na sastancima govoriti i o odnosima Srbija-SAD i ekonomskoj saradnji koja je, kako je ocenio, „odlična“.

„Kosovo će svakako biti najvažnija tema, koja nije laka jer imamo drugačije vidjenje“, ponovio je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić biće među govornicima na godišnjoj konferenciji Američko-jevrejskog komiteta za javne poslove (AIPAC) koja će od 1. do 3. marta biti održana u Vašingtonu.

Građani odlučuju kako ću obavljati dužnost predsednika, a ne ‘neko iz Sarajeva’

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas poručio svojim kritičarima iz Sarajeva „da mu ne objašnjavaju kako da obavlja posao predsednika“ jer to „rade građani Srbije na izborima“.

„Svedoci ste da sam uvek govorio najtiše i najkorektnije moguće, uvek sam pokazivao puno poštovanje prema Bošnjicima, Hrvatima i drugima“, rekao je Vučić na otvaranju jednog hotela u Beogradu, komentarišući primedbe iz Bosne i Hercegovine.

Kako je rekao, „hvala im što mi govore kako da obavljam posao predsednika“ i dodao da „kod nas svako može da se kandiduje za to mesto, potrebno je samo da bude naš državljanin“.

Ocenio je da se u regionu vodi „kampanja da se Srbija optuži za sve“, a „usput i Rusija“, i rekao da na njegovo pitanje o tome oni koji to rade nemaju odgovor šta je Srbija loše uradila, već mu kažu „zašto ne sprečavaš Milorada Dodika“ u njegovim postupcima.

„Nije moje da ga sprečavam niti da ga ne sprečavam“, rekao je Vučić i ocenjio da je situacija u regionu „krhka“, a da se on „uvek trudi da su odnosi najbolji“.

On je, na pitanje kad će biti predložen plan „Ahtisari plus“, rekao da će „zapadni saveznici“ biti „usaglašeni“, a „svejedno je da li će prvo Evropljani ili Amerikanci izaći s tim“.

Na pitanje „čime bi mogli da ucenjuju Srbiju da to prihvati“, rekao je da bi sve što bi ugrozilo mir, stabilnost, „predstavljalo bilo kakve sankcije, pravilo strašan problem za Srbiju“.

On je rekao da 2013. nije prihvatio ulazak Kosova u Ujedinjene nacije i naveo da je sada „teška situacija za nas“.

„Ali samo da mi ne drže pridike oni koji su sve uništili i sve im dali, a nemaju nikakvu ponudu“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari