Foto: EPA/ Andrej Čukić

Danas je prosečna plata 401 evro, a značajno je uvećana i minimalna zarada, i to za deset odsto, rekao je Vučić u intrevjuu za Televiziju Prva.

Predsednik Srbije je izjavio da aktuelni gradonačelnik Beograda Siniša Mali sigurno neće biti prvi na listi Srpske napredne stranke i da će prvi na listi biti „neko ko može da dobije poverenje Beograđana“.

„Neko ko može da dobije poverenje građana Beograda. Mislim da se to neće dogoditi (Da Mali bude prvi na listi). On neće biti prvi na listi, u to sam uveren“, rekao je Vučić u intervjuu za Prvu televiziju poslednjeg dana 2017. godine.

Vučić je ipak ocenio da je Mali „odličan gradonačelnik“.

Upitan ko je najjači protivnik SNS-a na beogradskim izborima, Vučić je rekao da je to vlasnik Delta Holdinga Miroslav Mišković.

„Onaj ko je glavni, ko ih je sve ujedinio, to je Miroslav Mišković. On je tata i Draganu Đilasu, i (Vuku) Jeremiću, i (Saši) Jankoviću“, rekao je Vučić.

 Priznanje Kosova može da se dogodi ako bude postignut veliki dogovor koji odgovara Srbima, izjavio je večeras predsednik Srbije i ocenio da je za SNS najozbiljniji protivnik na beogradskim izborima Miroslav Mišković, za kojeg je rekao da je „tata i Draganu Đilasu i Jankoviću i svima njima“.

Upitan o spoljnoj politici Srbije i da li se može sedeti na dve stolice, Vučić je odgovorio da on sedi na „srpskoj stolici“.

Ne zanima me kakav utisak stiču strani državnici, nije moje da se pravdam njima, objasnio je Vučić.

On je pdosetio da je pred Vladimirom Putinom saopštio da je Srbija na evropskom putu, a da je u Briselu i Vašingtonu poručio da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji.

Prema rečima Vučića, rukovodstva u regionu uspevaju da održe mir i stabilnost.

Uložio sam ogromno vreme i trud u očuvanje regionalnih odnosa, istakao je Vučić i upitao da li postoji situacija u kojoj je Srbija nekoga uvredila?

Molim vas recite mi u čemu smo mi krivi u odnosima sa Hrvatskom. Jesmo li mi davali ulice Milu Budaku i Barišiću…?.

Dali smo hrvatskoj manjini kuću Bana Jelačića, muzičko odeljenje u Sonti, novac za finansiranje Hrvatske reči, nabrajao je Vučić, koji je ocenio da je važno da lideri dve zemlje razgovaraju.

On je ponovio da je njegova poseta Hrvatskoj stopirana kada je saopštio da više ima nestalih Srba, nego nestalih Hrvata.

Ne možete da naterate srpskog predsednika da ne govori istinu, a meni su rekli da su to bile konfliktne poruke, ispričao je Vučić i ocenio da se u Srbiji poštuju hrvatske i bošnjačke žrtve.

On je ukazao i da za, razliku od Bakira Izetbegovića, nikada nije pominjao rat, niti ratna dešavanja.

Kažite mi kada sam vodio nacionalističku politiku da bih dobio jedan glas, upitao je Vučić, koji smatra da je postala poštapalica da se kaže kako su svi političari isti, što on ne želi da to prihvati, jer nije tačna.

Na pitanje o odnosima sa Kosovom, Vučić je rekao da bi eventualni sporazum bio istorijski i velika stvar za budućnost Srbije, jer bi otvorio put za drugačiji ekonomski razvoj i rešenje nacionalnog pitanja na racionalan način.

Za to je potrebno da i jedna i druga strana budu nezadovoljne i pomalo zadovoljne, objasnio je Vučić.

Na konstataciju novinarke da nema ništa od priznanja Kosova dok je on predsednik, Vučić je odgovorio da „priznanje Kosova može da se dogodi ako bude postignut veliki dogovor koji odgovara Srbima“ i predočio da „mi moramo da štitimo interese Srbije“.

On j naglasio i da je zadovoljan radom premijerke Ane Brnabić, koja je odigrala veliku ulogu u ekonomskim reformama, i ponovio da i dalje smatra da nema razloga za vanredne parlamentarne izbore.

Vreme je za potpuno normalno obavljanja izbore, imaćemo 2020. izbore za parlament, dodao je Vučić.

Upitan ko je za SNS najozbiljniji protivnik na izborima u Beogradu i da li su to Aleksandar Šapić ili Dragan Đilas, Vučić je odgovorio da je to Miroslav Mišković.

„Miroslav Mišković nam je najozbiljniji protivnik. On ih je sve ujedinio. On je tata i Draganu Đilasu i Jankoviću i svima njima“, ocenio je Vučić.

On je upitao i Vuka Jeremića odakle mu „milion evra za stan i sedam miliona evra za kampanju“.

Unapred smo razumeli da je Mišković nepobediv u Beogradu, ali ćemo da se borimo, najavio je Vučić.

Na pitanje ko će biti prvi na izbornoj listi SNS u Beogradu, Vučić je rekao: „Mislim da se neće dogoditi da Siniša Mali bude prvi na listi, iako mislim da je na najbolji način radio svoj posao“.

On je negirao i tvrdnje da priprema „čistku“ u SNS, navodeći da ne voli tu reč, ali da bi svaki kriminalac trebalo da odgovara, bez obzira na stranačku pripadnost.

Nikakva čistka, nego samo poštovanje zakona, precizirao je Vučić, koji je uveren da će biti poreženi njegovi politički protivnici, za koje je kazao da se interesuju samo za izbore u Beogradu, a ne i u drugim lokalnim sredinama.

Njih samo zanima kasa i to beogradska, a mene zanima i seljak i radnik. Radim svakoga dana. Ja ću i sutra da radim, najavio je Vučić.

Osvrćući se na ekonomsku situaciju, Vučić je istakao da pllate u Srbiji nisu najmanje u regionu i naglasio da će one već u janauru biti između 430 i 435 evra, što je iznad nivoa regiona Zapadnog Balkana.

On očekuje da će do kraja 2018.godine prosečna plata u Srbiji iznositi 500 evra.

Danas je prosečna plata 401 evro, a značajno je uvećana i minimalna zarada, i to za 10 odsto, rekao je Vučić.

On je istakao da će u 2018. i zaposleni u prosveti, vojsci, socijalnim službama i zdravstvu imati plate veće za 10 odsto u odnosu na 2017.

U sledećoj godini očekujem da imamo suficit i dobro stanje u kasi, ali i drastično veći rast, naglasio je Vučić.

On je ocenio da je Srbija ranije bila ubedljivo najlošija po visini prosečne zarade, ali da je sada iznad Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Upitan da li bi Srbija trebalo da se poredi samo sa Makedonijom i Bosnom i Hercegovinom i kakav je položaj Srbije u poređenju sa Hrvatskom, Vučić je odgovorio da je Srbija stigla Hrvatsku po kreditnom rejtingu.

U narednom periodu će naše plate značajno brže rasti nego njihove i polako, ali sigurno ćemo se približavati, predvideo je Vučić.

On smatra da je danas, po ekonomskim kriterijumima, lakše predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić, nego njenom hrvatskom kolegi Andreju Plenkoviću.

Oni imaju prevelika davanja iz budžeta, uz nedovoljnu pokrivenost investicijama, a zahtevi društva su sve veći i veći, obrazložio je Vučić.

On je uveren i da će Srbija u maju imati više autoputeva nego Hrvatska.

Na pitanje o penzijama i stavu Fiskalnog saveta, Vučić je rekao da Fiskalni savet traži drugačiju raspodelu novca za penzije i to na štetu onih čija su primanja manja, ali je dodao da to neće biti urađeno.

Nećemo ih poslušati, rekao je Vučić i dodao da u slučaju 60 odsto penzionera sa najmanjim primanjima penzije nikada nisu dirane.

Ovim ispravljamo neku vrstu nepravde, ali će penzije biti veće i za penzionere sa većim primanjima, 87 odsto penzionera će imati penzije veće nego pre smanjenja, obećao je Vučić i građanima čestitao Novu godinu.