Misija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija počela je juče zvaničnu posetu Kosovu sastankom s najvišim predstavnicima međunarodne zajednice u sedištu Unmik u Prištini.
Predstavnike međunarodnih institucija na Kosovu predvode šef Unmika Joakim Riker i komandant Kfora Roland Kater.

Misija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija počela je juče zvaničnu posetu Kosovu sastankom s najvišim predstavnicima međunarodne zajednice u sedištu Unmik u Prištini.
Predstavnike međunarodnih institucija na Kosovu predvode šef Unmika Joakim Riker i komandant Kfora Roland Kater. Cilj posete je da se članovi Misije na licu mesta informišu o stanju i sprovođenju Rezolucije 1244 UN i standarda. Predstavnici Prištine izneli su juče delegaciji Saveta bezbednosti UN mnogobrojne argumente kojima su nastojali da dokažu da je nezavisnost pravedno i jedino rešenje za status Kosova. Posle sastanka s članovima misije SB UN, predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je izjavio da su predstavnici Misije bili zainteresovani da čuju gledišta predstavnika Kosova o ekonomskoj i političkoj održivosti Kosova i o položaju manjina, posebno srpske. Sejdiu je kazao da je kosovska strana ponudila pune garancije za ostvarivanje prava manjina prema najvišim međunarodnim standardima.

Artemije: Neprihvatljivo odvajanje Kosova od Srbije

Gračanica – Vladika raško-prizrenski Artemije rekao je juče članovima Misije SB UN da za „Srbiju kao državu i srpski narod u celini nije i neće biti prihvatljivo rešenje koje podrazumeva odvajanje Kosova“. Episkop raško-prizrenski je posle sastanka s članovima Misije u Gračanici novinarima izjavio da je uveren da su ambasadori dobili nova saznanja koja će im koristiti kada budu odlučivali o budućem statusu Kosova i Metohije. „U polusatnom razgovoru potrudili smo se da prikažemo stvarno stanje srpskog naroda i drugih nealbanaca na Kosovu i Metohiji koji u poslednjih osam godina stradaju kontinuirano i žive životom nedostojnim čoveka“, rekao je. Prema njegovim rečima, članovima Misije predočeni su podaci o „zločinima koje su počinili albanski ekstremisti u proteklih osam godina, kao i o zločinima koji se i danas vrše nad srpskim narodom, crkvama i manastirima na Kosovu“. Vladika Artemije je kazao da je ambasadorima ukazano i na loše rezultate u obnovi manastira koji su „porušeni ili zapaljeni tokom martovskog nasilja albanskih ekstremista 2004“. Odgovarajući na pitanje novinara, episkop raško-prizrenski je rekao da je nezavisnost Kosova apsolutno neprihvatljiva, dodavši da je to kazao i članovima Misije SB. Vladika Artemije je rekao da smatra da Ahtisarijev plan nije i da ne može biti jedini predlog za rešenje kosovskog pitanja i dodao da mu se čini da su to shvatili i članovi delegacije. Prema njegovim rečima, članovi Misije nisu govorili, već su saslušali stavove domaćina.

Premijer Kosova Agim Čeku je kazao da je delegaciju SB UN upoznao s argumentima koji nesumnjivo ukazuju na to da je Kosovo spremno da funkcioniše kao nezavisna država i da tako već deluje. Čeku je od članova Misije SB UN zatražio da priznaju „novu realnost“ na Kosovu.
– Kao vlada smo dali argumente da je Kosovo spremno da bude država i da kao takva funkcioniše, jer ima svu potrebnu zakonsku infrastrukturu, deluje kao država, razmišlja kao država i vreme je da se ova realnost prizna novom rezolucijom SBUN – rekao je predsednik Vlade Kosova.
On je posle sastanka s delegacijom SBUN kazao da su se članovi Misije interesovali za prava manjina, povratak raseljenih, bezbednost, slobodu kretanja.
Predsednik Demokratske partije Kosova i član pregovaračke ekipe Hašim Tači je kazao da se država Kosovo ne gradi samo za pripadnike većinskog naroda već i za manjine.
Posle radnog ručka u sedištu Unmika, članovi misije otišli su u Gračanicu, a potom i u Kosovsku Mitrovicu, gde su se sastali s predstavnicima opštine i kosovskih Srba, da bi potom posetili selo Svinjare u opštini Mitrovica i Kosovsku elektroenergetsku korporaciju. Danas će delegacija posetiti Orahovac gde će se, kako je najavljeno, susresti sa Srbima, potom je planirana poseta selu Mala Kruša, da bi boravak na Kosovu bio završen posetom selu Brestovik u opštini Peć, nastanjenom uglavnom Srbima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari