Zukorlić za novu vladu i premijera 1Foto: FoNet/ Zoran Mrdja

Na današnjim (sreda) konsultacijama kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića saslušaćemo njegove ideje o vladi i premijeru i nakon što čujemo njegove ideje i o našoj mogućoj saradnji tek onda možemo imati neku vrstu konkretnog ili konačnog mišljenja.

S druge strane mišljenja smo da je zemlji potrebna nova vlada i novi premijer, s obzirom da nas očekuju veoma teški dani, a možda i godine. To znači da nam je potreban i premijer i vlada sa mnogo više i kredibiliteta i energije. Mislimo da je ova vlada dala svoj maksimum i da nema svežinu i energiju – kaže za Danas Muamer Zukorlić, lider Stranke pravde i pomirenja. Dodaje da što se tiče moguće saradnje SPP će biti ili ozbiljan činilac vlasti ili će biti opozicija.

Na pitanje šta konkretno to znači Zukorlić kaže da će njegova stranka prihvatiti učešće u vladi na način samo ako imaju značajnu odgovornost i mogućnost da bar najznačajniji deo prema biračima ispune kroz uticaj u toj vlasti.

„Ono što je sigurno neće se više ponoviti ovaj mandat saradnje koju smo imali i koja je bila više simbolička nego stvarna. Istina i za nas je bila eksperimentalna jer nam je bio prvi mandat. Mi smo bili partneri vlasti, ali sa svojevrsnom savetodavnom ulogom, bez mogućnosti uticaja na vlast. To je prošlo vreme za nas“, objašnjava Zukorlić.

Na pitanje šta to SPP traži u budućoj vladi, Zukorlić odgovara da nisu formulisali zahteve na taj način, već da je to podrazumeva učešće u vlasti u punom kapacitetu, sa odgovornošću i mogućnošću da sa pozicije te vlasti utiču na dalje procese u državi uopšte. Odgovarajući na pitanje da li bi SPP ipak podržao vladu i premijera u starom sastavu, Zukorlić napominje da je njihov stav o vladi načelan i principijelan, ali nije isključiv.

„Mi smo svesni da smo uvećali broj narodnih poslanika za sto odsto i imamo sada četvoro, ali i situacije u regionu. Srbi u Hrvatskoj imaju tri narodna poslanika primera radi, a dobili su potpredsedničko mesto u vladi. To ističemo kao primer i želimo da naši dogovori budu principijelni i korektni i bazirani na našim okolnostima. Želimo autentičan dogovor na obostrano zadovoljstvo“, poručuje Zukorić.

Podsetimo, na opštim izborima 21. juna Vučićeva lista osvojila je 188 mandata, a njen koalicioni partneri socijalisti 32, od ukupno 250 mesta u Skupštini. Izbor nove vlade očekuje se do kraja avgusta, a konsultacije su prvo počele sa predstavnicima manjinskih stranaka. Vučić je najavio mogućnost da u vladu uđu i pojedinci sa lista ispod cenzusa.

„Šta imamo reći ćemo Vučiću, a ne medijima“

Na konsultacije danas kod predsednika Srbije dolazi i Savez vojvođanskih Mađara, a delegaciju će predvoditi lider te stranke Ištvan Pastor. Na pitanje ima li SVM neke zahteve i da li će tražiti mesto u izvršnoj vlasti, za razliku od prethodnih slučaja, Balint Pastor, potpredsednik SVM, kratko nam je poručio da ono što imaju reći će na sastanku, pa tek onda medijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari