"Baugrana" čeka "plavce" 1Foto: EPA-EFE/ENRIC FONTCUBERTA

Poslednji dan osmine finala fudbalske Lige šampiona donosi pravu poslasticu, jer njen petostruki pobednik Barselona i osvajač jednog „ušatog pehara“ Čelsi nisu završili posao u prvom meču, pa u prestonici Katalonije kreću od londonskih 1:1. …

S minimalnom prednošću domaćina zbog gola na „Stamford Bridžu“ i za nijansu boljim skorom gostiju u prošlim duelima ova dva tima (4:3 u pobedama, ostalih šest susreta završeno je remijima), što sluti obostranu „sve ili ništa“ taktiku.

– Ne znam možemo li reprizirati skoro savršenu partiju, kakva je bila na našem stadionu, jer protiv tima sa igračima kakvi su Mesi, Inijesta i Suarez, moraš biti najbolji što možeš, ali je ekipi i meni jasno da je neophodno biti jako pametan i još više skoncentrisan. Barselona kažnjava i najmanju grešku, a mi smo zbog jedne ostali bez pobede u Londonu. Krećemo iz početka, svom snagom i sa uverenjem da imamo šanse za prolaz u četvrtfinale – poručio je Antonio Konte još posle skupo plaćenog kiksa mladog Čelsijevog defanzivca Andresa Kristensena u prvih 90 duela ovog englesko-španskog okršaja.

– Nemamo veliko iskustvo, mnogi moji fudbaleri igraju tek drugu sezonu u Ligi šampiona i zato neophodno je da iskoristimo svaku priliku – dodao je uoči puta na Pirineje temperamentni šef stručnog štaba aktuelnog prvaka Premijer lige.

Na drugoj strani, tim sa „Nou Kampa“ zna kako sa Ostrvljanima pred svojim navijačima (19 pobeda, 11 remija i samo dva poraza), jači je za oporavljenog virtuoza na sredini terena Andresa Inijestu, a njena prva zvezda Lionel Mesi je izjednačujućim pogotkom pre par nedelja spisak od svega sedam protivnika kojima nije dao gol u Evropi skratio za „plavce“.

– Čelsi je jak protivnik, posebno u odbrani i veoma homogen. Nadam se da ćemo biti na nivou i proći dalje – sažeto je procenio takmaca i definisao očekivanja od svojih izabranika Ernesto Valverde, koji sa Barselonom napada 11. uzastopno četvrtfinale elitnog UEFA takmičenja i njeno četvrto izbacivanje Čelsija iz nokaut rundi LŠ u 18 godina.

Drugi meč je puka formalnost, jer je Bajernu u Istanbulu dovoljno da odbrani 5:0 iz Minhena. Jesu crno-beli, sa srpskim reprezentativcem Duškom Tošićem, prvi u istoriji turskog fudbala prošli u eliminacione borbe kao pobednici svoje grupe, ali im u revanšu sa kvalitetnijim, bogatijim i moćnijim kolosom nemačke Bundeslige ostaje samo da probaju da se izbore za što časniji kraj vrhunske sezone u LŠ. U takvom odnosu snaga i remi bi predstavljao iznenađenje.

Osmina finala LŠ

Mančester junajted – Sevilja       (0:0)       sinoć

Roma – Šahtjor  (1:2)       sinoć

Bešiktaš – Bajern              (0:5) 18.00

Barselona – Čelsi               (1:1) 20.45

* Real, Mančester Siti, Liverpul, Juventus su već prošli u četvrtfinale, žreb će biti obavljen 16. marta

Pikeova „stotka“

Kako god da prođe Barselona u drugih sat i po nadigravanja sa Čelsijem, ovaj duel imaće specijalno mesto u karijeri njenog igrača odbrane Žerara Pikea. S obzirom da će mu to biti jubilarni 100. nastup u Ligi šampiona. Debitovao je davno protiv Mančester junajteda, a 31-godišnji defanzivac može da se pohvali i sa 11 datih golova u 99 mečeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari