Bobana Momčilović Veličković treći put šampion Evrope 1Foto: Streljački savez Srbije

Bobana Momčilović Veličković okitila se zlatnom medaljom  pištoljem prvog dana seniorskog programa na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem u Vroclavu.

Bobani je ovo treće evropsko zlato vazdušnim pištoljem, posle titula 2010. i 2012, a u riznici ima i bronzu iz 2018.

U finale se danas plasirao i Damir Mikec. Naš olimpijac je osvojio šestu poziciju vazdušnim pištoljem,navodi se u saopštenju Streljačkog saveza Srbije.

Prvi seniorski takmičarski dan je generalno gledano bio prilično uspešan, jer obe srpske ekipe pištoljem su izborile plasman u drugi krug kvalifikacija, koji je, kao i mečevi za medalje, na programu u nedelju. U drugi deo takmičenja (četvrtfinale), prolazi po osam timova. Seniorke Srbije su kartu za četvrtfinale izborile kao trećeplasiplasirane, a seniori kao četvrtoplasirani na osnovu rezultata u današnjim pojedinačnim kvalifikacijama.

Sem Mikeca i Bobane Momčilović Veličković pištoljem je danas gađalo još četvoro naših reprezentativaca. U muškoj konkurenciji Dimitrije Grgić je zauzeo 12, a Duško Petrov 50. poziciju u konkurenciji 83 strelca. Kod dama, na vatrenu liniju izašle su 64 takmičarke, Zorana Arunović je zauzela 18.mesto (571 krug), a Jasmina Milovanović 33.poziciju (566).

Put do zlata, kao i obično nije bio lak, međutim Bobana Momčilović Veličković je danas do trona išla korak po korak, kako je takmičenje odmicalo gađala je sve bolje i na kraju ubedljivo trijumfovala.

U finale je ušla sa šeste pozicije u kvalifikacijama. Borbu za medalje nije počela sjajno. Posle serije od prvih pet dijabola nalazila se na poslednjoj osmoj poziciji. Posle desete serije izbila je na četvrto mesto, a posle 14. na čelnu poziciju. U drugoj polovini finala Bobana je dominirala, i mnogo pre poslednje (24. serije) bilo je izvesno da će trijumfovati, s obzirom da je rivalke ostavila daleko iza sebe. Na kraju je pogodila 236,4 kruga, skoro četiri više od drugoplasirane Hajdi Dithelm Gerber (Švajcarska).

Bronzu je osvojila svetska prvakinja Ana Korakaki (Grčka).

Dve olimpijske kvote otišle su u ruke Austrijanke Štajner (šesto mesto) i devetoplasirane Bugarke Minčeve. Naša Bobana nije bila u konkurenciji za kvote, jer Srbija već ima maksimalne dve olimpijske vize u ovoj disciplini (izborili su ih Zorana Arunović i Jasmina Milovanović).

Damir Mikec je odlično počeo u kvalifikacijama, ali sredinom takmičenja vezao je nekoliko lošijih hitaca. Napravio je pravi potez – pauzirao nekoliko minuta , vratio se u dobar ritam i borbu za finale, koju je uspešno završio.

U finalu nije dobro počeo, ali je sredinom takmičenja ušao u borbu za vrh plasmana. Međutim,u 16.seriji je „pogodio“ krug 9,0, što ga je izbacilo na šestu poziciju i završio je finale. Zlato je pripalo svetskom vicešampionu Atrtemu Černousovu (Rusija). Olimpijske kvote osvojili su drugoplasirani Paolo Mona (Italija) i Slovak Juraj Tužinski (Slovačka), koji je osvojio četvrto mesto.

Dimitrije Grgić je bio vrlo blizu finala. Zauzeo je 12. mesto sa 579 krugova. Samo jedan krug više pogodio je Slovak Tužinski i prošao dalje. Grgić je dosta dugo bio u borbi za finale, ali u završnici je popustio i završio takmičenje na 12.poziciji

Miks parovi Srbije su u prvoj fazi kvalifikacija postigli identičan rezultat – 624,2 kruga. Ekipi Srbija 1 (Andrea Arsović/Lazar Kovačević) je, zbog bolje poslednje serije, pripala 20, a našoj drugoj ekipi Sanja Vukašinović/Milutin Stefanović 21. pozicija. Od plasmana u drugu fazu (među osam najboljih), srpske ekipe je delilo 3,7 krugova.

Naši strelci nisu bili blizu prolaza dalje, ali su se našli u gornjoj polovini plasmana. Jer, startovao je čak 51 par, a u drugoj fazi je bilo mesta samo za osam ekipa.

Zlatan kraj prvog dela karijere

Bobani Momčilović Veličković je Evropski šampionat u Vroclavu poslednje veliko takmičenje uoči pauze koja je očekuje. Privremeno će napustiti streljaštvo, jer kroz nekoliko meseci postaće majka.

-Nisam mogla da poželim bolji način da završim prvi deo karijere. U Vroclav sam došla sa ambicijom da uđem u finale, jer sam vredela za taj uspeh, a kad se stigne do finala ni medalja nije daleko. Ovaj put sam u finalu odradila sve kako treba i okitila se titulom  – kazala je Bobana Momčilović Veličković.

Višestruka olimpijska, svetska, evropska šampionka Jasna Šekarić, danas trener Bobane Momčilović Veličković je ocenila:

-Prema onome što je Bobana pokazivala tokom priprema, kako je napredovala i koje rezultate postizala, bilo je realno da se nadamo finalu i borbi za medalje. Posle nešto lošijeg početka finala, uhvatila je priključak sa rivalkama, a kada je izbila na čelnu poziciju bila je toliko sigurna i praktično rutinski završila finale.

Osvajač šestog mesta vazdušnim pištoljem Damir Mikec je ocenio:

-Kvalifikacije sam odlično odradio. Uspeo sam da prevaziđem pad koji sam imao sredinom osnovnog dela i obezbedim finale. Međutim, u finalu nisam na vreme ušao u pravi ritam. Ipak, i pored toga bio sam u igri za medalje, sve do ovog posledneg hica, „devetke“, koja me je izbacila iz trke. Biće mi ovo nauk za nova finala.

Dragan Marković, sportski direktor Streljačkog saveza Srbije , je ocenio:

-Seniorsko prvenstvo Evrope je za nas počelo na sjajan način. Dvoje strelaca su stigli do finala, Bobana Momčilović Veličković osvojila zlato. Obe ekipe pištoljem nastavljaju borbu za odličja. Naši strelci u miks parovima nisu uspeli da prođu prvu fazu kvalifikacija, ali novu šansu imaće već sutra u pojedinačnom takmičenju.

O učinku srpskih miks parova, Dragan Donević, šest stručnog štaba i selektor za pušku je kazao:

-Konkurencija je bila nikad jača. Nikad do sada na evropskim prvenstvima nije učestvovalo ovoliko mnogo miks timova puškom. Ipak, i pored masovnog takmičenja i jake konkurencije, verovali smo se da jedan od naših timova može da prođe među osam najboljih. Međutim, nisu uspeli da dostignu svoj maksimum, nadam se da će u subotu u pojedinačnom takmičenju pokazati koliko vrede.

 

 

REZULTATI

 

 

Vazdušni pištolj žene:1. Bobana Momčilović Veličković (Srbija) 236,4, 2. Hajdi Dithelm Gerber (Švajcarska) 232,7, 3. Ana Korakaki (Grčka) 213,6, 4. Vitalina Bacaraškina (Rusija) 193,4, 5. Marija Grozdeva (Bugarska) 173,0… kvalifikacije: 1. Ana Korakaki (Grčka) 581, 2. Vitalina Bacaraškina (Rusija) 578, 3. Marija Grozdeva (Bugarska) 578… 6. Bobana Momčilović Veličković 575… 18. Zorana Arunović 571… 33. Jasmina Milovanović 566… Ukupno 64 takmičarke. Ekipno: 1. Bugarska 1.729 (evropski rekord), 2. Rusija 1.718, 3. Srbija 1.712… Ukupno 12 ekipa.

 

Vazdušni pištolj, muškarci: 1. Artem Černousov (Rusija) 241,2, 2. Paolo Mona (Italija) 239,6, 3.Ismail Keleš (Turska) 218,3, 4. Juraj Tužinski (Slovačka) 196,6, 5. Robin Valter (Nemačka) 177,9, 6. Damir Mikec (Srbija) 158,9…  kvalifikacije: 1. Artem Černousov (Rusija) 586, 2. Ismail Keleš (Turska) 585, 3. Paolo Mona (Italija) 583, 4. Damir Mikec 583… 12. Dimitrije Grgić 579… 50. Duško Petrov 570… Ukupno 83 strelca. Ekipno: 1. Italija 1.737, 2. Nemačka 1.735, 3. Rusija 1.733, 4. Srbija 1.732… Ukupno 16 ekipa.

 

Vazdušna puška, miks – Meč za zlato: Rusija 2 (Julija Karimova/Vladimir Maslednjikov) – Mađarska 1 (Ester Deneš/Ištvan Peni) 17:13 u poenima iz serija. Meč za bronzu: Hrvatska 2 (Estera Herceg/Miran Maričić) – Izrael (Tai Engler/Sergej Rihter) 16:10.

 

Kvalifikacije, prva faza (svaki strelac gađa po 30 dijabola): 1. Mađarska 1 631,7 (evropski rekord), 2. Izrael 629,5, 3. Hrvatska 2 629,1…20. Srbija 1 (Andrea Arsović/Lazar Kovačević) 624,2, 21. Srbija 2 (Sanja Vukašinović/Milutin Stefanović) 624,2… Ukupno 51 ekipa. Druga faza (svaki strelac ispaljuje 20 dijabola): 1. Mađarska 1 418,5…

 

 

 

PROGRAM ZA SUBOTU

 

U subotu će biti održana pojedinačna takmičenja puškom i miks nadmetanja pištoljem.

U kvalifikacijama puškom za dame startovaće Andrea Arsović, Sanja Vukašinović i Ivana Anđušić Maksimović. Srpski predstavnici u muškoj konkurenciji su Milutin Stefanović, Lazar Kovačević i Milenko Sebić.

 

Našu zemlju će predstavljati dva miks para pištoljem – Zorana Arunović/Damir Mikec i Bobana Momčilović Veličković/Dimitrije Grgić.

 

 

Šampionat se završava u nedelju, kada će biti održana druga faza kvalifikacija i mečevi za medalje u ekipnoj konkurenciji. U svakoj disciplini druge faze učestvovaće po osam ekipa.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari