Crvena zvezda večeras dočekuje Galatasaraj 1Foto: Euroleague.net

Iz umetničkog ugla sigurno najlepši, u „materijalnom“ smislu ne i najvredniji pehar – „Žućkova levica“ već je smeštena u muzeju Crvene zvezde da motiviše, ali i opominje učenike Dejana Radonjića da ono najvažnije u sezoni tek predstoji.

Tri dana posle slavlja u Nišu košarkaši Crvene zvezde večeras dočekuju Galatasaraj u 23. kolu Evrolige (19.00). Duel koji bi obe ekipe trebalo da odigraju „na prstima“ zbog tragedije od pre dve godine, a publika da ponašanjem na najbolji i gospodski način odgovori izazovu, u sportsko-takmičarskom kontekstu za crveno-bele nema primese presudnog.

Raspored do kraja ligaškog dela Evrolige pokazuje da u potajnom razmišljanju o četvrtfinalu za Zvezdu utakmice kod kuće imaju kapitalnu vrednost. Meč sa Galatasarajem prvi je u nizu protiv timova u grupi pobedivih kao što su i UNIKS, odnosno Bamberg, koji će takođe gostovati u Beogradu. Da su okolnosti bolje možda bi i razmišljanja u taboru crveno-belih bila drugačija, ovako oprez vlada na svim mestima gde bi euforija mogla da prevlada razum.

– Izlazimo iz perioda koji nije bio nimalo lagan. Osim činjenice da smo imali puno problema s povredama, iz meča u meč, sa skraćenom rotacijom, prekompozicijom i dalje dolazimo do najboljih mogućih rešenja da bismo igrali utakmice. Zgusnuti raspored nije omogućio da na željeni način priđemo problematici koja je bila prisutna zbog povreda, bolesti, povratka igrača iz povreda – podsetio je trener Radonjić na pet utakmica u poslednjih osam dana.

Psihički premor, u kombinaciji sa rovitim igračima (Volters, Bjelica, Lazić, Dobrić) i povređenim Dangubićem ukazuje na to da, bez obzira na trijumf Zvezde u Istanbulu u prvom duelu, Galatasaraj neće biti u ulozi autsajdera. Trener Ataman je u međuvremenu skratio rotaciju na maksimalnih devet igrača, otpustio preplaćene Rasa Smita i DŽastina Dentmona, dozvolivši pritom i Dionu Tompsonu da pređe u Zvezdu. Turski stručnjak se zapravo vratio na sistem iz prošle sezone u kojoj su osvojili Evrokup, u kojem je uloga Vladimira Micova veoma značajna. Srbin je drugi strelac ekipe (10,8p), sa odličnim procentima za tri poena (41,9), što je inače odlika tima, u kojem osim Plajsa i Tajusa, svi ostali šutiraju za trojke (39,2 odsto). Galata je napadački veoma dobra ekipa, sa puno kvalitetnih individualaca, među kojima pojedinci nalik Ostinu Deju imaju i bogato NBA iskustvo. Pod košem poseduju dobru kombinaciju atleticizma (Tajus) i visine (Plajs), međutim defanzivno su jedan od najlošijih timova; prema rejtingu tek 14. sa prosekom od 83,4 poena po meču. Bivši zvezdaš Blejk Šilb drugi je asistent ekipe (4,3) i četvrti strelac (9,7).

– Želimo da dobijemo svaki meč, tako se ponašamo, tako se spremamo. Ovo je lepo vreme za nas, bilo je težih momenata. Galatasaraj je na početku krenuo sa porazima, pa napravio promene koje su donele iskorake. Pobeda protiv Barselone pokazuje da sve ide kako treba, da koriste potencijale da budu jako dobri na svim pozicijama. Potrebno je da se, uz izuzetnu podršku navijača, potrudimo da iznesemo i ovaj meč – poručio je trener Zvezde, uz podsećanje da je ne tako davno Galatasaraj dobio Makabi 39 razlike, a da je nakon toga dva puta poražen na „jednu loptu“ (Fenerbahče, Panatinaikos).

Košarkaške provokacije

Trener Zvezde uvek nerado govori o tragediji koja se desila pre dve godine kada su crveno-beli gostovali Galatasaraju. Podsećanje na ubistvo Marka Ivkovića Jagode nešto je što će biti sastavni deo svakog narednog meča između pomenutih timova, kao jedina moguća poruka i opomena da se tako nešto više nikad ne ponovi. Radonjić je naglasio da je neophodno da večeras sve prođe mirno, bez ikakvih incidenata. „Ne bavim se time da će neko da me provocira osim košarkaški, a to jedva čekam da se desi. Osim toga, igrali smo protiv Galatasaraja pre dve godine meč koji je bio zahtevniji i koji je pokazao da možemo s toga aspekta dobro da se nosimo“, naveo je prvi čovek struke crveno-belih. Klub je poručio da su karte za večerašnji duel rasprodate za 15 minuta i da su preuzete sve neophodne mere da bezbednost bude na najvišem mogućem nivou.

Sastanak na Malom Kalemegdanu

Učestale kazne, uključujući i poslednju od 12.000 evra zbog propusta na meču Zvezda – CSKA, primorali su predstavnike Evrolige da juče posete upravu kluba. Dve strane održale su sastanak na Malom Kalemegdanu kako bi se razjasnile pojedinosti u vezi sa organizacijom utakmica. Evroligu najviše zanima na koji način ulaze ljudi bez kupljenih karata, zbog čega se ugrožava bezbednost, jer mnogi od njih stoje na stepenicama između tribina što je najstrože zabranjeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari