Dan D za FMP i Olimpiju 1

Vruće leto na Jadranu! Iako je od takmičarske 2016/17 bilo dogovoreno da se ABA liga sa 14 svede na 12 klubova, po svemu sudeći, regionalno prvenstvo će i naredne takmičarske godine brojati 14 timova.

Skupština klubova (koji su jedini vlasnici Lige) na kojoj će se odlučivati o navedenom pitanju zakazana je za 14. jul u Podgorici i najviše će zanimati Olimpiju i FMP. Naime, zbog “slučaja Olimpija” postoji realna šansa da se tim iz Železnika posle sezone 2009/10 vrati u regionalno takmičenje koje je osvajao dva puta.
Slovenački velikan u nacionalnom prvenstvu u sezoni 2015/16 nije uspeo da obezbedi plasman u ABA ligu naredne sezone; iako je dobio specijalnu pozivnicu od strane EKA da se u sledećoj takmičarskoj godini nadmeće u Evrokupu, tim iz LJubljane ima veliku želju da ostane u ABA ligi. Tim povodom poslao je molbu predsedništvu regionalnog takmičenja, koja će biti razmatrana na sednici Skupštine klubova 14. jula. Odluke se donose prostom većinom (7-5) i ukoliko ”više ruku” bude za proširenje, odnosno ostanak na 14 klubova, FMP će prema koeficijentu koji su “zaradili” srpski klubovi, sigurno dobiti mesto. Čak ni u tom slučaju Olimpija ne mora da bude 14. učesnik, jer recimo Hrvati mogu tražiti četvrti klub u Ligi, pošto su prema koeficijentu odmah iza Srbije, dok Slovenija ima najslabiji odnos pobeda i poraza u sezoni 2015/16.
Teško je pretpostaviti kako će glasati klubovi članovi Skupštine. Nije izvesno ni da će srpski predstavnici (Crvena zvezda, Partizan, Mega Leks i Metalac) biti jedinstveni; ukoliko glasaju za proširenje crno-beli će direktno podržati FMP, a opšte je poznato da klubovi nisu u dobrim odnosima. Odluka o proširenju takođe je u suprotnosti sa aktuelnim pravilnikom, koji su aminovali i matični Savezi država čiji klubovi nastupaju u ABA ligi, a koji sadrži odredbe prema kojima Liga naredne sezone morao brojati 12 timova. Gotovo je izvesno da Savezi ne bi podržali odluku da se regionalno takmičenje proširi na 14 timova, jer bi time još manje prostora ostalo za domaća prvenstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari