Dešan: Ovi momci stvaraju svoju istoriju 1Foto: FoNet/ AP

Francuska je 12 godina čekala da se ponovo nađe u finalu i pokuša da osvoji Svetsko prvenstvo.

Želja im se ispunila pobedom nad Belgijom (1:0) u polufinalu, a sada sanjaju da će se dogoditi repriza finala, kada su 1998. podigli „zlatnu boginju“ posle ubedljive pobede nad Brazilom (3:0). Poslednje finale Mundijala igrali su 2006. u Nemačkoj kada su od Italije izgubili na penale.

Strelac gola protiv Belgije Samuel Umtiti tvrdi da on i saigrači još uvek nisu svesni koliki su uspeh postigli samim plasmanom u finale.

– Sada znamo da moramo da pobedimo u finalu i napravimo korak dalje od ekipe sa Mundijala u Nemačkoj. Sada samo od nas zavisi šta će uraditi u toj utakmici, a verujem da ćemo pobediti – naveo je Umtiti.

Napadač Olivije Žiru tvrdi da „trikolori“ ne smeju da razmišljaju o finalu iz 2006. već da se samo prisećaju kako je generacija sadašnjeg selektora Didijea Dešana osvojila Svetsko prvenstvo 1998. godine.

– Trenutno lebdimo na malom oblaku, nadam se da ćemo tu i ostati. Francuska mnogo računa na nas, ne smemo da je izneverimo kao generacija iz 2006. Moramo da damo sve od sebe da misiju na Svetskom prvenstvu završimo kako treba – naglasio je Žiru.

Selektoru Francuske Didijeu Dešanu ne sviđaju se poređenja ni sa 1998, ni sa 2006. godinom.

– Oni moraju da žive u svom vremenu i da nikada ne pominju istoriju. Igrači znaju sve o toj 1998, a neki od njih nisu ni rođeni tada i samo su gledali slike i snimke naših utakmica. Ne može da se poredi nešto što je bilo pre 20 godina. Jesam ponosan na taj rezultat i njega niko ne može da izbriše, ali ovi momci moraju da stvaraju svoju istoriju – rekao je Dešan.

U danu posle poraza glavno pitanje u Belgiji bilo je hoće li nacionalni tim ikada ponovo dobiti šansu da se bori za finale. Selektor Roberto Martinez, inače Španac, tešio je belgijsku naciju tvrdeći da će ova generacija imati šta da pokaže na narednim velikim turnirima.

– Razliku između pobede i poraza napravila je jedna lopta, jedan korner, jedan trenutak… Bila je to neizvesna utakmica. Moramo da odamo priznanje Francuskoj. Igrali su odbrambeno i želeli su da daju samo jedan gol, u čemu su uspeli. Nama je pored sreće nedostajalo i fudbalske magije ispred njihovog gola. Ponosan sam na svoje igrače koji su igrali do poslednje sekunde. Moramo da prihvatimo poraz i spremimo se za meč za treće mesto. Ovaj tim je zaslužio da ipak sa nečim oko vrata ode kući – istakao je Martinez.

Poraz od Francuza verovatno je najteže pao golmanu Belgije Tibu Kurtoi, koji je „trikolore“ optužio za „antifudbal“.

– Ovo nije fudbal, ovo je antifudbal. NJihov napadač je igrao na 30 metara od svog gola. Dali su gol slučajno iz kornera i onda nisu ništa radili, osim što su se branili do kraja meča. Bolje da smo ispali u četvrtfinalu od Brazila nego ovako od Francuske. Oni su bar bili tim koji je hteo da igra fudbal – zaključio je Kurtoa.

Francuska će finale igrati u Moskvi na stadionu „Lužnjiki“ u nedelju, 15. jula, a Belgijanci će se za treće mesto boriti dan ranije na stadionu Zenita u Sankt Peterburgu.

Junak slučajno postao Francuz

Samuel Umtiti, strelac gola za Francusku na meču protiv Belgije, rođen je u Kamerunu. Kada mu je bilo samo dve godine majka ga je zbog siromaštva i doslovno nemogućnosti da ga prehrani poslala kod rođaka u Francusku. Imao je sreću da su ga još u osnovnoj školi primetili skauti Liona, a već sa 12 godina klub mu je obezbedio dobijanje francuskog državljanstva. Pre pet godina odbio je ponudu Kameruna da zaigra za njihov nacionalni tim.

Mbape: San veći od života

Fudbalski tinejdžer iz redova Francuske Kilijan Mbape (19) navodi da ga ne zanima Zlatna lopta za najboljeg igrača Mundijala, već da mu je jedino bitno da osvoji „zlatnu boginju“, pehar šampiona sveta.

– Ne zanima me Zlatna lopta, želim „zlatnu boginju“. Ovo je san veći od života. Nisam ni zamišljao da bih mogao da ga ostvarim pre 20. godine. Biće još Mundijala na kojima ću moći da budem najbolji igrač, ali sada mi je bitno samo da postanemo šampioni sveta – rekao je Mbape.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari