Đenova brani tron, Novi Beograd ga sanja 1Foto: Starsport

Posle osvajanja prvih trofeja u klupskoj istoriji, „strašnu“ ekipu Igora Milanovića čeka Marsej sa Prlainovićem

Posle završetka nacionalnih vaterpolo takmičenja u Evropi, a pre novog talasa, standardno zbijene i naporne sezone na reprezentativnom nivou, ostalo je da Pro Reko odbrani titulu klupskog prvaka Evrope ili mu je preotme neko od drugih sedam učesnika Fajnal-ejta Lige šampiona u Beogradu (2-4. jun).

Akteri finalnog meča na bazenu „11. april – Vlaho Orlić“ biće filtrirani današnjim četvrtfinalnim utakmicama i sutrašnjim duelima njihovih pobednika, a u fokusu srpske javnosti je zvezdani sastav Novog Beograda. Zato što su uprava kluba osnovanog 2015. godine i nekada vrhunski golgeter a sada visoko pozicionirani političar, Aleksandar Šapić, kao njegova „lokomotiva“ i glavna zaleđina, osvajače olimpijskog zlata iz Tokija i pregršt medalja pre prošlog leta – Dušana Mandića, braću Gojka i Duška Pijetlovića, Nikolu Jakšića i Strahinju Rašovića – doveli da bi potopili svoju konkurenciju u svim vodama.

Baš kao što su (i) reprezentativci Grčke, Brazila i Gruzije – Angelos Vlahopulos, Žoao Pedro Fernandeš i Nika Šuišvašili – skupo plaćeni da bi pomogli u uzimanju četiri od četiri trofeja. U međuvremenu je ova superjaka družina, prvo izvisila u Kupu Srbije, pa pokorila Regionalnu ligu, da bi pre par nedelja kratku klupsku istoriju obogatila prvim naslovom šampiona države i dodatno poduprla visoke ambicije u LŠ.

Maksimalizovanih od kada ekipu vodi Igor Milanović, jer je legenda svetskog vaterpola šetala sa trona na tron tokom igračke karijere, a onda svoje majstorstvo materijalizovala i kao trener.

– Veoma sam uzbuđen zbog ovog trofeja, a sada dodatno treperim zbog Fajnal-ejta Lige šampiona. Pokušaću da se sa igračima što je moguće bolje psihofizički spremim za duele Lige šampiona, kako bismo prikazali kvalitetnu igru – priznao je onomad Milanović, nakon što je završena finalna serija plej-ofa sa kragujevačkim Radničkim, svestan da su momci „nasleđeni“ od kolega mu Vladimira Vujasinovića i Dejana Jovovića, iz različitih razloga, tokom sezone umeli da budu briljantni ali i da gube tamo gde je to bilo neočekivano.

Uglavnom, Novobeograđani su tamo gde im je mesto, jer da nisu ponovni tehnički organizatori F8 i kao takvi ne moraju da strepe za mesto na završnom turniru do istog bi došli i regularnim putem, s obzirom da su završili kao treći u jednoj od dve grupe LŠ. Takođe, imaju razloga da budu optimisti, makar kada je u pitanju plasman u polufinale, jer ne moraju odmah da se suoče sa glavnim favoritima, poput branioca titule Pro Reka, mada je Marsej sve samo ne laka prepreka.

To što se radi o osvajaču duple krune u, u vaterpolo svetu, maloj Francuskoj nikako ne umanjuje snagu i motivaciju rivala jedinog „preteklog“ srpskog predstavnika od trilinga iz prve faze LŠ, jer crnogorski stručnjak Miloš Šćepanović na raspolaganju ima više odličnih pojedinaca iz svoje zemlje, Srbije i Francuske, predvođenih Andrijom Prlainovićem koji se kao naš reprezentativac naosvajao prvenstva Evrope i sveta, Olimpijskih igara, Svetskih liga…

Uz, to osvajač Evrokupa 2019. posle sparingovanja sa državnim timom Crne Gore, u Beograd dolazi bez rezultatskog pritiska, dok ga Mandić i društvo trpe od trenutka kada su poneli kapice sa znakom Novog Beograda. Kao da veliki budžet i kvalitet u vodi podrazumevaju vanserijske uspehe.

– Imamo najjačeg mogućeg protivnika, koji je domaćin, igra na svom bazenu i pretendent je a osvajanje titule. Poseduju veliki broj izuzetno kvalitetnih igrača, to je tim projektovan da bude šampion Evrope. Biće veoma teško, ali verujem da možemo da odigramo dobru utakmicu i zabeležimo pobedu – nikada se nije unapred predavao Prlainović, vođa slavne generacije Crvene zvezde – osvajača LŠ iz 2013. godine.

Ako iko ima novca i to ne od juče onda je to Pro Reko, pa opet je ostajao praznih šaka kada su ga svi videli na vrhu, međutim italijanski velikan i sada se „piše“ kao najozbiljniji  pretedent na pobednički trofej, iako se za Top 4 natplivava sa selekcijom Španije u malom zvanoj Barseloneta.

Inače, ovaj duel bi trebalo da bude poslastica za ljubitelje vaterpola ne samo zbog gomile sjajnih pojedinaca u bazenu već i zbog hrvatskog trenerskog obračuna, jer je za taktiku italijanskog tima zadužen Sandro Sukno, dok u Barseloneti taj posao obavlja Elvis Fatović. U teoriji, najlakši posao na startu F8 čeka Brešu, sa srpskim golgeterom Đorđom Lazićem kao udarnom ofanzivnom iglom, s obzirom da će na drugoj strani bazena biti slabiji Hanover, ali kako se igra samo jedan meč najbolji tim Nemačke u sezoni za nama zaslužuje poštovanje i pravi pristup.

U suočavanju Ferencvaroša i dubrovačkog Juga nema bojazni od mentalnog opuštanja, s obzirom da novopečeni šampioni Mađarske i Hrvatske imaju dovoljno razloga da se plaše jedan  drugog i istovremeno obostrano pumpaju adrenalin, kao klubovi koji uvek pucaju visoko i, još bitnije, imaju čime.

Raspored mečeva

četvrtfinale (2. jun)

Breša – Hanover       14.30

Pro Reko – Barseloneta      16.30

Marsej – Novi Beograd       18.30

Ferencvaroš – Jug    20.30

polufinale (3. jun)

Breša/Hanover – Marsej/Novi Beograd 18.30

Pro Reko/Barseloneta – Ferencvaroš/Jug          20.30

meč za 3. mesto (4. jun) 17.00

finale (4. jun)        19.30

 

Đenovljani i balkanska pratnja

Od pokretanja elitnog takmičenja, 1963. godine, do prošle sezone titula je najčešće završavala na Pro Rekovoj adresi (1965, 1984, 2003, 2007, 2008, 2010, 2011, 2015, 2021), a pre kluba iz bliže okoline Đenove dominirali su Partizan (1964, 1966, 1967, 1971, 1975, 1976, 2011.) i zagrebačka Mladost (1968, 1969, 1970, 1972, 1990, 1991, 1996). Osim čuvene trojke, trofej su osvajale još (ukupno) 22 ekipe iz: Hrvatske, Srbije, Italije, Španije, Mađarske, Grčke, Rusije, Crne Gore i Nemačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari