Đoković pobedio Nadala i plasirao se u finale Rolan Garosa 1Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Novak Đoković je uspeo da se plasira u svoje šesto finale na Rolan Garosu, jer je bio bolji od Rafaela Nadala. Meč je završen rezultatom 3:1 (3:6, 6:3, 7:6, 6:2) za srpskog tenisera, koji će finalu igrati protiv Grka Stefanosa Cicipasa u nedelju od 15 sati.

Pobedio je Novak čoveka koji nikada nije izgubio polufinalni ili finalni meč na Rolan Garosu, a takvih je duela bilo trinaest u njegovoj karijeri. Najverovatnije je pravično ostaviti Nadalu titulu „kralja šljake“, ili „kralja Pariza“, ali bi već trebalo razmišljati o krunisanju Novaka Đokovića titulom „kralja tenisa“.

Novaku je ovo bila druga pobeda u Parizu protiv Rafe, a odigrali su devet mečeva. Što se ukupnog međusobnog skora tiče, posle polufinalnog duela na Rolan Garosu, rezultat je 30:28, za prvog igrača planete.

Prvi set pamtićemo po naporima Đokovića da dobije bar jedan gem i po kapricu Nadala da taj deo igre dobije „sa nulom“. U tom atipičnom nadmudrivanju, ubedljivo je pobedio Đoković, ali je set pripao španskom teniseru. Posle 5:0, bilo je 6:3, a set je trajao čitavih sat vremena.

Poveo je Novak sa 2:0 u drugom setu, pa sa  4:2, da bi u sedmom gemu prelomio, jer ga je naš teniser „rudario“ više od deset minuta za 5:2. Preostalo je samo da Đoković iskoristi demoralisanost rivala i završi set. To je i uradio dobivši ga sa 6:3, za 50 minuta igre. 

Iako smo i u prva dva seta gledali vrhunski tenis, utisak je da su tek u trećem setu Novak i Rafa izašli iz faze ko jače, ko sigurnije i ušli u fazu kojoj su na sve to dodali i kreativnost. Sa tim „dodatkom“, koji zahteva i rizičnije udarce, prednost uglavnom ode na stranu Đokovića.

Logično, bilo je oduzimaja servisa, neizvesnosti u svakom gemu, a koliko je bilo napeto govori podatak je taj set trajao 97 minuta i da je završen posle taj-brejka. Novak je poveo sa 2:1, a nastavak meča, odnosno četvrti set, usledio je posle odluke organizatora da publika može da ostane na tribinama i odgleda polufinale u kome su se sastala dvojica trenutno najboljih tenisera na svetu.

Bitan detalj za razumevanje onoga što se dešavalo u četvrtom setu, mogao bi da bude podatak koji se odnosi na vreme trajanja duela do tada. Za tri seta, Rafa i Novak morali su na terenu da provedu 3 i po sata. Što se tenzije tiče, ličilo je to na treći set, ali sa mnogo manje energije, naročito kod Rafaela Nadala.

Poveo je Španac sa 2:0,ali to je bilo sve. Narednih šest gemova dobio je Novak i to je bio znak da Rafael Nadal zaista ne može da igra u visokom ritmu duže od tri, tri i po sata. Mnogi su to tvrdili, a Novak je to i dokazao ove 2021. godine. 

“Ovo je jedan od tri najzahtevnija meča koja sam odigrao u karijeri i jedan od najboljih protiv Rafe. Obojica smo činili čuda, imali neverovatne poteze. Uslovi za igri su bili nešto teži nego obično. Nešto malo više vlage i šljake po osnovnim linijama otežavali su igru.

Ako detaljnije analiziramo meč, svakako je jedan od bitnijih prisustvo publike i atmosfera. Čestitke i protivniku, koji je zaista sjajan teniser”- Izjavio je Đoković po završetku meča.

Ostaje da u nedelju Novak protiv Cicipasa pokuša da dođe do druge tutule na Rolan Garosu i dođe na jedan grend-slem zaostataka za Nadalom i Fdererom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari