Dogovoren je baner a ne zastava 1foto printscreen

Incident koji je mogao biti izbegnut. U Crvenoj zvezdi tvrde da su par dana ranije na predlog Evrolige odgovorili potvrdno, pod uslovom da se zastava nijedne države ne ističe, međutim, u Žalgirisu su se odlučili za svoju verziju svesni mogućih reakcija gostujuće ekipe.

Pred sam početak evroligaškog meča odloženog 21. kola, u Kaunasu je u nedelju uveče razvučen transparent „Stop ratu“ koji su držali košarkaši Žalgirisa i sudijska trojka, ali ne i startna petorka crveno-belih.

Natpis na baneru nije bio sporan, ali je za Zvezdu bio neprihvatljiv zbog pozadine u bojama ukrajinske zastave. Bio je to signal da u prepunoj Žalgirio areni, domaći navijači krenu sa zvižducima, uvredama košarkaša Zvezde, ali i države Srbije, svesno provocirajući crveno-bele NATO zastavama.

Iako se odigrala, na kraju bila i zanimljiva, a odlučena posle produžetka u korist Žalgirisa (103:98) i uprkos tome što je bila oproštajna evroligaška za Paulijusa Jankunasa, utakmica je ostala u desetom planu zbog politizacije sporta koja od rata u Ukrajini „bukti“ na svim poljima i često izgleda poput „lova na veštice“.

Od momenta kada su CSKA, Zenit i UNIKS izbačeni iz Evrolige osetljivost na „zadatu temu“ postala je još veća. Zvezda je par dana pre meča u Kaunasu dobila obaveštenje da domaćin namerava da razvije transparent i načelno je pristala na takvu ideju, ali bez isticanja bilo kakve zastave.

Crveno-beli su želeli da zadrže notu neutralnosti koju zastupa i država Srbija u toku ratnih dešavanja u Ukrajini, uz jasnu poruku mira i za prestanak ratnih dejstava. Pred sam duel, ipak, postalo im je jasno da će baner biti u bojama ukrajnske zastave na šta delegacija Zvezde nije želela da pristane zbog čega su igrači iz starne petorke dobili instrukcije da spuste deo banera ukoliko bi njima bio uručen, što su preneli i delegatu utakmice.

– Na našu veliku žalost, naša molba da ne nosimo baner koji nije neutralan nije uslišena (da li pod nečijim pritiscima), a sve nakon toga predstavljalo je politički performans a ne sport, i ozbiljno je narušilo osnovna načela Evrolige i košarke. KK Crvena zvezda ne može drugačije da protumači skandiranja „Fuck you Serbia“, napad i izbacivanje navijača Crvene zvezde samo zato što su nosili zastavu naše zemlje, oduzimanje zastave Republike Srbije koja je suverena država, isticanje zastave NATO (koja u našoj zemji iz već poznatih razloga i Nato agresije predstavlja provokaciju) i promociju parole „Slava Ukraini“ koja u našoj zemlji ima potpuno drugačiju istorijsku konotaciju i smisao, nego kao provokaciju. Da li 2022. godine onda treba da se upitamo zašto 1999.godine u toku NATO agresije i ubijanja hiljada nevinih civila i dece, dok su osvajali ovo takmičenje košarkaši Žalgirisa nisu nosili baner „Zaustavite agresiju na Jugoslaviju“. KK Crvena zvezda sa istim pravom može da zahteva od svih aktera utakmica u Beogradu da nose transparent „Kosovo je Srbija“ kako bi još više internacionalizovali problem pokušaja otimanja naše južne pokrajine i 17 posto dela teritorije Republike Srbije? KK Crvena zvezda je uvek promovisala mir, što smo nošenjem banera sa antiratnim porukama i tokom ove sezone potvrdili na više utakmica od početka sukoba u Ukrajini!  – navedeno je u saopštenju kluba dan posle utakmice.

Ideja sa banerom u ukrajinskoj zastavi potekla je od Žalgirisa, a ne Evrolige. S tim u vezi, Zvezda je zatražila reakciju najviših predstavnika elitnog takmičenja.

– Zato sada imamo svako moralno i drugo pravo da očekujemo da Evroliga hitno reaguje, pokrene disciplinski postupak i na adekvatan način sankcioniše ovo kršenje osnovnih načela i Bylaws-a Evrolige i da, u skladu sa njim, kazni odgovorne za ispolitizovane i očigledno unapred pripremljene incidentne situacije i maltretiranje naše ekipe, naših navijača i uvrede na račun naše zemlje i našeg kluba u Kaunasu. U suprotnom, otvaraju se vrata i mogućnosti da svi učesnici Evroliginih takmičenja koriste svoje utakmice za promociju politike, svojih problema i nezadovoljstava, a ne sporta. Jasno je ka čemu to vodi… – navedeno je u saopštenju sa Malog Kalemegdana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari