Šarl LeklerFoto: EPA-EFE/Zoltan Balogh

Ekipe Formule 1 postigle su danas dogovor da se odloži primena novih pravila za godinu dana – 2022. godine i da se pokuša da se ove sezone održi što više trka.

Zbog pandemije korona virusa sezona Formule 1 nije počela, a odloženo je prvih sedam trka u kalendaru, u Australiji, Bahreinu, Vijetnamu, Kini, Holandiji, Španiji i Monaku.

Sve ekipe su prihvatile da moraju da budu fleksibilne po pitanju kalendara kada počne sezona, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Nova pravila trebalo je da se primenjuju od 2021. godine, ali je odlučeno da se primena odloži na godinu dana.

Sa predstavnicima ekipa danas su se sastali predsednik Formule 1 Čejs Keri, izvršni direktor Ros Bron i predsednik Međunarodne automobilske federacije (FIA) Žan Tod.

Devet od 10 ekipa je pristalo da se odloži primena novih pravila koja iziskuju veće promene na bolidima s ciljem da se poboljša trkanje. Samo Ferari je tražio više vremena da razmotri ideju, ali je direktor ekipe Matija Binoto podržao ideju.

Iako je odložena primena novih pravila, u Formuli 1 će u sezoni 2021. biti uveden planirani budžet od 175 miliona dolara godišnje, zabranjujući neka izuzeća kao što su plate vozača.

Odluka da se ekipe trkaju ove i naredne sezone po postojećim pravilima, omogućiće uštedu novca u trenutku kada svi verovatno trpe pad prihoda, pre svega dolazi od naknada za prava na TV prenos.

Takođe, to znači da bi ekipe, ako se zaista potrude, mogle čak i da prenesu u 2021. godinu šasiju i menjač, za čiji dizajn i izradu su potrebni meseci.

U Formuli 1 se nadaju da će sezona što pre početi, „verovatno posle maja“. Da bi se sezona računala kao svetsko prvenstvo, mora da se održi najmanje osam trka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari