Od Vardara pa do Triglava svi žude da budu kao Dinamo, ali retko kome to uspeva: Koji su najveći fudbalski transferi iz zemalja bivše Jugoslavije? 1Fioto: EPA-EFE/Guillaume Horcajuelo

Vest da će desni bek Crvene zvezde Kosta Nedeljković (18) otići u Aston Vilu za devet miliona evra, a da je Partizan već prodao defanzivnog vezistu Kristijana Belića (22) u Alkmar za četiri i štopera Mihajla Ilića (20) u Bolonju za pet podstiče da se prođe regionom.

I vrapci znaju da je Dinamo iz Zagreba „tata mata“ za transfer-politiku u nekadašnjim jugoslovenskim republikama, uzor drugima i njihova žudnja da budu bar približno usrećeni od prodaje igrača.

Ovo je pregled najvećih transfera od Vardara pa do Triglava, uz korišćenje podataka specijalizovanog sajta Transfermarkt, koji je postao sveto pismo za to.

Severna Makedonija

Jedini milionski transfer iz makedonskog fudbala postignut je kada je centarfor David Toševski (22) za milion evra prodat iz Rabotničkog u Rostov u julu 2020.

Nije se dokazao. Ruski prvoligaš, recimo, pozajmljivao ga je u sezoni 2021/22. na po jedno polugođe i u Poljsku i u Slovačku, a od početka ove fudbalske godine je bez kluba.

Crna Gora

Najtalentovaniji fudbaler u Crnoj Gori Vasilije Adžić, koji je 2006. godište, na pragu je Juventusa.

Podgorićka Budućnost će dobiti dva miliona evra i još tri miliona kroz bonuse po šemi 1+1+1, pri čemu prva dva dodatna bonusa (miliona) neće biti previše komplikovana da se ostvare. Slediće joj i procenat od narednog Adžićevog transfera.

Vezni fudbaler, za koga trener Budućnosti Mladen Milinković tvrdi da je ima ponešto i od De Brujnea i od Belingema i od Džerarda i od Jugovića, nosiće plavo-beli dres do kraja sezone, a onda će otići u Torino.

U seniorskom timu je odigrao 23 utakmice. Postigao je šest golova.

Do sada je najveće obeštećenje u Crnoj Gori od prodaje igrača bilo kada je levo krilo Viktor Đukanović (19) prešao iz Budućnosti u švedski Hamarbi prošle zime za milion evra.

Srbija

Kada govorimo o Srbiji u moderno doba najvredniji ostvareni transfer je onaj Nemanje Radonjića (2018/19) kada je Olimpik Marsej izdvojio 12 miliona evra za njegove usluge, mada je Zvezdi pripala polovina te sume, dok de deo otišao igraču i njegovim menadžerima, a ostatak Romi.

Što se tiče prodaje beka Koste Nedeljkovića Aston Vili, svih 9 miliona evra će se sliti u kasu aktuelnog srpskog šampiona budući da je Nedeljković bio njihovo „dete“.

Kao treći najveći transfer Crvene zvezde u poslednje dve decenije kotira se prodaja Strahinje Erakovića Zenitu prošlog leta, obeštećenje je iznosilo sedam miliona evra, a za identičnu sumu je Liverpulu u zimu 2016. prodat Marko Grujić.

I na drugoj strani brda su dobro poslovali budući da je Stefan Savić prodat Mančester Sitiju za 12 miliona evra, dok su za dva miliona evra manje prodati Strahinja Pavlović Monaku (2019/20), te Lazar Marković Benfici (2013/2014).

Od Vardara pa do Triglava svi žude da budu kao Dinamo, ali retko kome to uspeva: Koji su najveći fudbalski transferi iz zemalja bivše Jugoslavije? 2
Foto: EPA/FERNANDO VELUDO

Od većih transfera tu su još Filip Stevanović (iz Partizana u Mančester siti za 8,5 miliona), te Stevan Jovetić (u Fjorentinu za osam miliona).

Kada govorimo o nekim prošlim vremenima tri transfera večitih rivala su bili među rekordnim.

Mateja Kežman je 2000. godine prešao u PSV iz Ajndhovena za tadašnjih 28 miliona maraka, što je sadašnjih 14 miliona evra, dok je Dejan Stanković 1998. godine za 24 miliona maraka ili sadašnjih 12 miliona evra prodat Laciju, a Goran Drulić je 2001. godine prodat Saragosi za sadašnjih 13 miliona evra.

Bosna i Hercegovina

Rekorder Premijer lige BiH i dalje je defanzivni vezista Gojko Cimirot (31), koji je u letnjem prelaznom roku 2015. prešao iz Sarajeva u solunski PAOK za 1.680.000 evra.

Od Vardara pa do Triglava svi žude da budu kao Dinamo, ali retko kome to uspeva: Koji su najveći fudbalski transferi iz zemalja bivše Jugoslavije? 3
Foto: EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI

Prošlog leta je ostvaren i drugi transfer u kojem je premašena granica od milion evropskih novčanica.

Polušpic Dal Varešanović (21), koji je rođen u Beču, a ima i hrvatsko državljanstvo, otišao je s Koševa u turski Rize za 1.200.000.

Hrvatska

U Hrvatskoj je zapanjujuće najveće transfere je realizovao zagrebački Dinamo od kada je u leto 2008. nogu povukao lucidni paker Luka Modrić (38), koga je Totenhem platio 22,5 miliona.

Rekorder je štoper Joško Gvardiol (21). Za njega je Lajpcig u leto 2021. izbrojao 36,8 miliona. Posle dve godine dokazivanja u nemačkom bundesligašu već je u redovima evropskog prvaka Mančester sitija, kod španskog trenera Đozepa Gvardiole. „Građani“ su ga platili 90 miliona. Po tome je najskuplji hrvatski fudbaler ikada.

Krilni napadač Marko Pjaca (28) otišao je u leto 2016. s Maksimira u Juventus za 29,4 miliona.

Godinu i po pre Gvardiola Dinamo je Lajpcigu prodao španskog napadača Danija Olma (25) u zimskom prelaznom roku 2020. za 29 miliona.

Od Vardara pa do Triglava svi žude da budu kao Dinamo, ali retko kome to uspeva: Koji su najveći fudbalski transferi iz zemalja bivše Jugoslavije? 4
Foto: EPA-EFE/Szilard Koszticsak

Prošlog leta Ajaks je doveo štopera Josipa Šutala (23) za 20,5, a centralni bek Filip Benković (26) otišao je u leto 2018. u Lester za 14,5.

Dinamovoj prevlasti u velikim transferima Hajduk parira s halfom Lukom Vuškovićem, 16-godišnjakom, koji je prošle zime postao najmlađi učesnik zagrebačko-splitskog derbija. Njega je jesenas za 13,8 miliona evra kaparisao Totenhem, kojem će se pridružiti 1. jula 2025, kada bude bio punoletan.

„Modri“ su prošlog leta mimo Šutala ostvarili još dva transfera, koja su im donela skoro 15 miliona evra.

Levo krilo Luka Ivanušec (25) prodat je Fejenordu za 7,8 miliona, a golman Dominik Livaković (29), koji se istakao na Svetskom prvenstvu u Kataru, otišao je u Fenerbahče za 6,65.

Transfer „bomba“ iz Maksimirske šumeje tek na pomolu. Vezista s ofanzivnim odlikama Martin Baturina (20) možda bude vredeo i celih 30 miliona evra kad kesu odreši Milan, Napoli ili neko treći.

Slovenija

Iz slovenačke lige je bilo i desetak transfera s donjom granicom od dva miliona evra.

Srpski reprezentativac Nemanja Maksimović (28), omladinski prvak sveta na Novom Zelandu 2015, prešao je baš u zimskom prelaznom roku te godine iz Domžala u Astanu za dva miliona.

Rekord drži robusni nigerijski napadač Ezikjel Henti (30). Od njega je Olimpija zaradila pet miliona evra kada ga je u zimu 2016. prodala moskovskoj Lokomotivi.

Prethodno je bio u ljubljanskom timu u prolećnom delu 2015. kao Milanova pozajmica. Olimpija ga je zatim otkupila za 200.000 evra, a posle šest meseci ga je prodala za 25 puta veću sumu.

Golman Jan Oblak (31), koji skoro punu deceniju čuva gol madridskog Atletika, prešao je u zimu 2010. iz Olimpije u Benfiku za četiri miliona baš oko svog 17. rođendana.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari