Inter i Milan će se odseliti sa svog stadiona koji ipak neće biti srušen 1Foto: EPA-EFE/MOURAD BALTI TOUATI

Gradonačelnik Milana Đuzepe Sala podsetio je italijansku javnost, u nedelji pred prvi gradski derbi između Intera i Milana, da kultni stadion „Đuzepe Meaca“, odnosno „San Siro“, neće biti srušen sve i da se u narednom periodu oba velikana odsele s njega.

Za Salu i njegovu koaliciju na lokalnom nivou milanski stadion ima preveliku kulturnu i istorijsku važnost da bi bio srušen.

Pored toga, Milano decenijama ubira ozbiljan profit iznajmljujući „evropsku fudbalsku katedralu“ plavo i crveno-crnima, praktičnom uzimajući procenat od svake prodate ulaznice, a prošle sezone oba tabora gledalo je preko 74.000 navijača u proseku.

Dok grad lepo zarađuje od svog fantastično konstruisanog, ali zastarelog i prevaziđenog objekta, Inter i Milan uveliko su izgubili trku s konkurencijom i primat u evropskim takmičenjima, jer ostaju bez ogromnih profita koji dolaze zajedno s izgradnjom modernih stadiona koji su u vlasništvu samih klubova.

„Meaca“ pruža neverovatan doživljaj i stvara enormnu buku na terenu, ali van nje ne postoji ništa na čemu klubovi mogu da zarađuju dodatni novac, niti je stadion u funkciji u danima kada nema utakmica (osim muzeja i zvaničnih butika).

S druge strane, klubovi vlasnici svojih stadiona rentiraju poslovni prostor 365 dana u godini, imaju u ponudi restorane, zabavne parkove, mini tržne centre, obdaništa, zanatske radnje i salone različitih usluga, a na samim tribinama i čuvene „skaj boksove“ koji se iznajmljuju za desetak i više hiljada evra za samo jednu utakmicu.

Od toga, kao što smo rekli, „San Siro“ ima muzej i butik, zbog čega su i nerazuri i rosoneri uveliko u fazi priprema izgradnje svojih stadiona (nažalost na različitim krajevima grada), jer nikakvi sportski uspesi, niti sponzorski ugovori ne mogu da nadoknade novac koji gube rentiranjem oronulog stadiona u vlasništvu grada, piše Sport Klub.

Radi se o gubitku od oko 100 miliona evra godišnje, bez kojih nije moguće odgovoriti na mogućnosti najbogatijih klubova Evrope (i Bliskog Istoka).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari