Kristijano Pićini veliki promašaj Stankovića i Mrkele 1photo: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Start Superlige i meč sa niškim Radničkim negde je potvrdio sumnje da Kristijano Pićini letnje pripreme nije iskosristio da popravi uvodni utisak po dolasku u Ljutice Bogdana. Dejan Stanković je na mesto desnog beka stavio Marka Gobeljića, dok je Italijana ostavio na klupi za rezerve. Nije posegnuo ni za kadrovskom promenom tokom utakmice, čak ni kada je postalo jasno da Gobeljić lasom ne može da uhvati Stefana Mitrovića. Za upućene u dešavanja na Marakani, to je bio više nego dovoljan dokaz da je Pićini pao na ispitu i da su Stanković, ali i Mitar Mrkela sve bliže priznanju da su kardinalno pogrešili kada su se opkladili na nekadašnjeg fudbalera Valensije.

Osim frizure i boje kose, Pićini apsolutno ništa promenio nije u svojoj igre od trenutka kada je prihvatio ponudu Crvene zvezde. Kao da nekadašnji mladi reprezentativac Italije nije bio svestan gde je došao, kao ni pritiska sa kojim se suočavaju novajlije na nekadašnjoj Marakani.

S obzirom na to da je bio želja Dejana Stankovića, ali i Mitra Mrkele, imao je nešto veći kredit, nalik Filipu Falku, koji je nešto sporije krckao, verovanto uveren da će u Zvezdi imati strpljenje poput učiteljice za nemotivisanog đaka u prvom razredu osnovne škole.

Nisu se tokom prošle sezone, ali i letnjih priprema, fudbalski koraci Pićinija u mnogome razlikovali od početnih u crveno-belom dresu, naprotiv. Odlazak Milana Gajića u moskovski CSKA i ostanak Marka Gobeljića, umesto da su motivisali Italijana da blanko poverenje mora da opravda, s obzirom na to da su mu u klubu praktično uklonili takmičarsku konkurenciju na desnom beklu, ispostavili su se kontra produktivnim.

Gutao je gnedle Stanković već od prve prijateljske utakmice, tokom dela priprema obavljenih u Sloveniji. Trudio se da prilikom obraćanja javnosti bude politički korektan u ocenama igre Italijana, međutim, generalka protiv Zenita u Sočiju i definitivno ga je suočila sa priznanjem sebi i drugima da Pićini nije igrač za velika dela, čak ni za standarde domaće Superlige.

Spore noge, skromna tehnika, nemanje eksplozivnosti, trčanje u istoj brzini 90 minuta doveli su do toga da je Pićinija zaista bilo teško gledati protiv Zenita. U najavi uvodnog meča u sezoni, Stanković je čak pomenuo i Ibrahima Mustafu kao opciju, svestan da je doveden u situaciju da traži alternativu, a da takmičarska godina nije ni počela.

I mada je produžetak saradnje sa Goboljićem bio samo opcija „za ne daj Bože“, Kraljevčanin, koji se prošle sezone naodmarao kao rezerva rezerve na desnom beku, verovanto se i sam iznenadio saznanjem da će početi meč protiv Radničkog.

Nije Gobeljić ni bio kriv što hitronogog Mitrovića nije mogao ni pogledom da isprati; što je posle desetak minuta Stanković naredio da preuzme mesto centralnog štopera u promenjenoj formaciji sa trojicom pozadi, odgovornost je na Mitru Mrkeli kao sportskom direktoru i samom Stankoviću što su doveli nemotivisanog i igrača koji izgleda profesionalne obaveze u Crvenoj zvezdi nije baš ozbiljno shvatio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari